logo
wvhj2023
© DIG
© DIG
10 mei 2022

Dutch Solar Design: ‘Knalharde uitrol zonne-energie kan, als je maar naar de mensen luistert’

Het TKI-project Dutch Solar Design-PV to the test (DSD-PV TTT) wil de toepassing van building integrated pv (bipv) in Nederland bevorderen; technisch, maar vooral door naar de markt te luisteren.

De gebouwde omgeving biedt enorme kansen voor het opwekken van zonnestroom. Elke wand en elke gevel waar de hele dag zonlicht op valt, is onbenut potentieel. Vanuit die gedachte ontstond het project DSD-PV TTT. Dat wordt november dit jaar afgerond. Directeur Marieke Rietbergen en design-researcher Hanneke van der Velden van Design Innovation Group (DIG) delen alvast enkele markante resultaten. ‘Mensen staan veel meer open voor de mogelijkheden van zonne-energie in de gebouwde omgeving dan we denken.’

Mensen meenemen
Het DSD-PV TTT-consortium bestaat uit TNO, UNStudio, TS Visuals en DIG. Het ontwikkelde in 2017 een pv-gevelelement met een toplaag die in allerhande denkbare vormen en kleuren van een print kan worden voorzien. Dat leidde tot het ontstaan van Solar Visuals. De producten van deze spin-off worden momenteel volop getest in het veld.

‘Daarbij gaat het uiteraard om hun prestaties’, aldus Rietbergen, die zich met DIG richt op het aanpakken van een breed scala aan uitdagingen met behulp van design thinking. ‘Het project kent een technische kant en een menselijke kant. Optimalisatie van de opbrengst in relatie tot de prints en de helderheid van de print zijn belangrijke thema’s. In verband met beschadiging en falen is herproduceren van identieke kleuren en gebruiksvriendelijk vervangen een aandachtspunt. Maar onze bijdrage focust zich met name op de vraag hoe je mensen meeneemt in bipv-projecten.’

Graffitivrij
Willen mensen het wel en zo ja, waar liggen hun diepere behoeften? Met die onderzoeksvraag ging DIG de straat op, onder andere in Bunnik waar een gevel van BAM is bekleed met zonnepanelen met hetzelfde baksteenpatroon als de ondergrond. Nog zo’n testlocatie was Naarden-Bussum, waar op een transformatorhuis van ProRail zonnepanelen met een print van het oude stationsgebied zijn geplaatst die opvallend genoeg nog steeds graffitivrij is. Daarnaast werden mensen in Amersfoort, dat in onderzoekskringen geldt als dé plek waar mensen een gemiddelde politiek-bestuurlijke voorkeur hebben, meegenomen door diverse afbeeldingen die de mogelijkheden van bipv tonen.

Lees hier het volledige artikel in de mei 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten