Solar Magazine - Centrica: ‘Batterijen breken in België door als hoeksteen energietransitie’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Centrica: ‘Batterijen breken in België door als hoeksteen energietransitie’
© Centrica

Centrica: ‘Batterijen breken in België door als hoeksteen energietransitie’

Centrica sloot begin december een batterij van 20 megawattuur aan in Bastogne. Daarmee zet het nu 2 grote opslagsystemen in voor het balanceren van het Belgische elektriciteitsnet.

Inmiddels kondigde het alweer de realisatie van een batterij van 5,5 megawattuur aan bij een datacenter van Google in Saint-Ghislain. ‘De eerste projecten in Nederland zullen binnen afzienbare tijd volgen’, aldus Jeroen Verbeeck, salesmanager bij Centrica Business Solutions.

Centrica is een groot, beursgenoteerd, Brits energiebedrijf. Verbeeck geeft aan dat het de shift naar een hernieuwbaar businessmodel al jaren geleden inzette, onder andere door het sluiten van gascentrales. ‘In het Verenigd Koninkrijk leefde de energietransitie eerder dan in de rest van Europa, zo ook het besef over het ontstaan van een nieuw paradigma. Wind en zon zijn onvoorspelbaar. Je kunt de productie niet opvoeren om aan de vraag tegemoet te komen. Flexibiliteit blijft nodig, maar het systeem keert zich om.’

Demand response
In 2010 nam Centrica Restore over. Deze start-up richtte zich op het creëren van flexibiliteit in het energiesysteem, onder andere door het aansturen van industriële processen. Later is daar ook batterijopslag aan toegevoegd. Anno 2022 rolt Centrica Business Solutions de dienstverlening op dit vlak uit, als eerste in het Verenigd Koninkrijk en België waar het reeds flexibiliteit aan netbeheerders verkoopt. Bovendien was Centrica de eerste in de Benelux die flexibiliteit van consumenten via een virtual power plant structureel inzette voor balanceringsdiensten aan netbeheerders.

Verbeeck: ‘Wij bieden consumenten, via installateurs, de mogelijkheid om een kastje met slimme regeltechniek te installeren. Daarmee is het mogelijk laadpatronen van thuisbatterijen te optimaliseren voor zelfconsumptie en tegelijk mee te werken aan netbalancering door op gezette momenten te laden en injecteren. Ook kunnen we met dit Hive Smart Home-platform in dit kader elektrische apparaten in huis strategisch aansturen. Daarnaast bieden we flexibiliteit in samenwerking met diverse industriële partijen middels demand response; tegen vergoeding tijdelijk afschakelen wanneer de vraag naar elektriciteit piekt. Een derde pijler van onze virtual power plant wordt gevormd door grote batterijsystemen. Die hebben het voordeel dat ze snel veel energie kunnen laden en afgeven. Daarmee zijn ze uitermate geschikt voor het stabiliseren van de frequentie van het elektriciteitsnet.

​Lees hier het volledige artikel in de mei 2022-editie van Storage Magazine.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Meetdiensten

Fulltime (40 uur) - Utrecht
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!