logo
wvhj2023
© ISSO
© ISSO
6 mei 2022

Nieuwe versie Handboek Zonne-energie voor installateurs: veiligheid als rode draad

Laat het kopen van de nieuwe NEN 1010 voor het pv-deel maar zitten, want in het vernieuwde Handboek Zonne-energie dat na de zomer te koop zal zijn, staat het veel duidelijker. Dat stelt André Derksen van ISSO.

Met de verwelkoming van nieuwe eindtermen gaf de Nederlandse zonne-energiesector eind 2020 ook het startschot voor de komst van een nieuwe versie van het Handboek Zonne-energie. De derde druk stond gepland voor lancering in 2021, maar liet onder meer door het coronavirus iets langer op zich wachten. Het handboek is na de zomer klaar.

750 pagina’s
Het telt straks 750 pagina’s, geeft naast zonnestroom ook zonnewarmte een prominente positie, bevat een praktische uitwerking van de nieuwe versie van de NEN 1010 en een bijlage over thuisbatterijen. De redactie van Solar Magazine spreekt over het handboek met André Derksen, binnen ISSO kartrekker van het herzieningsproject.

De nieuwe erkenningsregeling van InstallQ voor zonnepaneelinstallateurs heeft sinds vorig jaar de oude erkenningsregelingen van Sterkin en KvINL vervangen. De erkenningsregeling van InstallQ staat in nauwe verbinding met de eindtermen zonne-energie van OTIB en het Handboek Zonne-energie van ISSO, en kaderen in een nationaal masterprogramma voor zonne-energie uit het begin van het vorige decennium.

Derde versie
De eerste versie van het ‘Handboek Zonne-energie, Bouwkundige en installatietechnische richtlijnen voor zonne-energiesystemen’ stamt uit 2012 en in 2016 kwam de tweede versie uit. In 2019 vond vervolgens een kleine tussentijdse update plaats en nu is het handboek toe aan zijn derde versie.

Voor de vernieuwing van het handboek heeft ISSO via een marktonderzoek zijn oor te luisteren gelegd bij de installateur. Een van de conclusies is dat de 3 huidige onderdelen waarlangs het handboek is opgebouwd – zonnestroom, zonnewarmte en bouwkundige integratie – volgens installerend Nederland nog altijd de juiste zijn. ‘Zo weten we zeker dat het handboek voldoet aan de marktwensen’, opent Derksen het gesprek. ‘Naast het feit dat er een nieuwe versie van NEN 1010 is, is ook de NEN 7250 aangepast. Deze gaat over de bouwkundige aspecten van zonne-energiesystemen en integratie in daken en gevels. Logischerwijs hebben we de aanpassingen van deze NEN-normen in het handboek verwerkt.’

Handboek belangrijker
Waar NEN-normen weliswaar belangrijk zijn, is het handboek volgens Derksen voor de installateur belangrijker. ‘Mijn collega Henry Lootens – die ook lesgeeft bij een regionaal opleidingscentrum (ROC) – is altijd klip-en-klaar tegen zijn leerlingen: "Laat het kopen van de NEN 1010 voor het pv-deel maar zitten, want in het handboek staat het veel duidelijker". En dat is een waarheid als een koe: voor de gemiddelde installateur is de NEN 1010 moeilijk te lezen, terwijl wij in het handboek heel praktisch uitleggen hoe je moet installeren. Dit heeft betrekking op het pv-deel uit de NEN1010. We vertalen de NEN naar de praktijk en mogen ook zaken opschrijven die niet in alle gevallen conform de norm zijn. Dat zetten we er uiteraard dan ook bij. Een voorbeeld is een schema over wanneer een aardschakelaar – en welk type – geplaatst moet worden. Een dergelijk schema heeft in het verleden al eens in de NPR5310 gestaan, maar is daaruit gehaald omdat het niet in alle gevallen klopt en dan mag het simpelweg niet in de norm geplaatst worden. Door het wel in het handboek op te nemen, kunnen we de installateurs helpen een keus te maken die in 98 procent – en misschien zelfs wel 99 procent – van de gevallen goed is. Daar helpen we de installateur veel meer mee, dan door het schema niet op te nemen omdat het niet altijd klopt.’

Lees hier het volledige artikel in de mei 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten