Solar Magazine - Vlaanderen voldoet aan Europese klimaatdoelstelling, Brussel en Wallonië niet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen voldoet aan Europese klimaatdoelstelling, Brussel en Wallonië niet
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com

Vlaanderen voldoet aan Europese klimaatdoelstelling, Brussel en Wallonië niet

Minister van Energie Zuhal Demir meldt dat Vlaanderen aan de Europese klimaatdoelstelling voor het jaar 2020 voldoet.Als enige, benadrukt het kabinet van de minister, want Brussel en Wallonië hebben het doel gemist.

Het gaat om de doelstelling voor het kalenderjaar 2020 die door Vlaanderen met ruim 9 procent is overschreden, terwijl Brussel het doel met 25 procent mist en Wallonië met 10 procent.

Aanpraten
Doordat Vlaanderen ‘overpresteerde’, werd de doelstelling op Belgisch niveau net gehaald.

‘Vlaanderen laat zich niet aanpraten dat het niet ambitieus zou zijn als het gaat over klimaat en energie’, aldus minister Demir. ‘Deze cijfers tonen aan dat we vooral resultaten willen boeken en dat voldoende inspanningen vragen van de industrie onontbeerlijk is. We werken dan ook hard verder om waar mogelijk te versnellen in de uitrol van hernieuwbare energie en de afbouw van onze gasafhankelijkheid van Rusland.’

Industrie
Twee derde van de benodigde energiebesparing werd geleverd door de industrie. Energie-intensieve ondernemingen sloten op vrijwillige basis een overeenkomst met de overheid waarbij ze zich engageerden om bijkomende inspanningen te leveren rond energie-efficiëntie, bovenop wat wettelijk verplicht is.

Een kwart van de resultaten komt van isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie, beglazing en andere ingrepen in gebouwen. Ook de kilometerheffing voor vrachtwagens draagt bij tot de goede cijfers.

47,75 miljoen kilowattuur
Tegen 2020 moest Vlaanderen volgens de Europese energie-efficiëntierichtlijn een energiebesparing van 47,75 miljoen megawattuur realiseren. Over de periode 2014-2020 realiseerde Vlaanderen een energiebesparing van 52,2 miljoen megawattuur, hetgeen ongeveer overeenstemt met het energiegebruik van alle Vlaamse huishoudens in 2020.

Energiebesparing (in terawattuur)

Benodigd

Behaald

Percentage doelstelling

Brussel

5.178

3.907,1

75 procent

Vlaanderen

47.750

52.195,5

90 procent

Wallonië

25.675

23.133,1

109 procent

België

78.603

79.235,8

100,8 procent

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Calculator – Duurzame Technieken

32-40 uur - 's-Heerenberg Ulenpasweg 2b 7041 GB
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!