Intospace en Joulz maakten afgelopen september bekend het eerste energiepositieve en offgrid- distributiecentrum van Nederland te bouwen. De energieproductie van de 20.150 zonnepanelen en batterij is er hoger dan het verbruik.
Gebrek aan netcapaciteit
Sjaak Voogd, senior consultant Energie Infrasystemen bij Joulz, stelde eerder in gesprek met Solar Magazine steeds meer offgriddistributiecentra te verwachten door een gebrek aan netcapaciteit. ‘Het is zoeken naar de goede balans’, aldus Voogd.
Het nu opgeleverde distributiecentrum bij Schiphol is ontworpen om off-grid te kunnen opereren en is dus onafhankelijk van het publieke elektriciteitsnet. Het gebouw heeft mede daarom het hoogst mogelijke energielabel A+++++ gekregen.
55.000 vierkante meter
Het distributiecentrum beslaat 55.000 vierkante meter aan opslagruimte, 6.500 vierkante meter tussenvloer en 5.300 vierkante meter kantoorruimte. Verder telt het pand 64 docks voor vrachtwagens en bestelbussen en 4 maaivelddeuren voor vrachtwagens. Naast het hoogst mogelijke energielabel heeft het gebouw ook het hoogste BREEAM-duurzaamheidscertificaat van het niveau ‘outstanding’.
‘Met deze ontwikkeling laten we als Intospace zien dat het probleem van de congestie van het publieke elektriciteitsnet niet hoeft te betekenen dat er geen nieuwbouwprojecten kunnen worden gerealiseerd’, aldus Intospace chief executive officer Tim Beckmann. ‘Door in samenwerking met Joulz een gebouw te ontwerpen en te ontwikkelen dat niet of nauwelijks afhankelijk is van het publieke net, hebben we een uiterst toekomstbestendig pand opgeleverd.’
De zonnepanelen van het offgriddistributiecentrum in cijfers Fabrikant zonnepanelen: JinkoSolar Aantal zonnepanelen: 20.150 stuks Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen wekken jaarlijks 7,6 gigawattuur stroom op, ze hebben een vermogen van 395 wattpiek per stuk. Omvormers: 48 omvormers van Sungrow van het typeSG110-CX Overige montagematerialen: de zonnepanelen zijn gemonteerd met behulp van montagemateriaal van Van der Valk Solar Systems Installateurs: Joulz en Zonnestroom |
Energiecollectief
Een deel van de opgewekte zonnestroom wordt opgeslagen in de 2 containerbatterijen die het pand telt. De elektriciteitsvoorziening wordt naar verwachting in juni opgeleverd door Joulz.
Het pand krijgt zijn elektriciteit vanuit de eigen opwekking en is daarbij tevens aangesloten op het onlangs opgerichte Energiecollectief Schiphol Trade Park. Binnen dat collectief delen bedrijven op Schiphol Trade Park hun ongebruikte stroomcapaciteit via een virtuele laag met elkaar, een binnen Europa unieke samenwerkingsvorm. Op Schiphol Trade Park konden vanwege de netcongestieproblematiek niet alle 15 bedrijven die zich wilden vestigen stroom afnemen. De 4 ondernemingen die als eerste een bouwvergunning hadden, konden nog een aansluiting aanvragen bij netbeheerder Liander. In het energiecollectief gaan 15 bedrijven de beschikbare netcapaciteit delen. Dankzij een combinatie van eigen energieopwekking en het uitwisselen van stroom hebben ze maar 4 aansluitingen nodig. De combinatie van eigen opwekcapaciteit en de onderlinge samenwerking borgt de leveringszekerheid op het gebied van stroom.
De batterij van het offgriddistributiecentrum in cijfers Fabrikant batterij: Caterpillar Opslagcapaciteit batterij: 672 kilowattuur (571 kilowattuur bruikbare energie bij 85 procent depth of discharge) Installateurs: Joulz en Pon Power |
Slimste keuze
Het nieuwe distributiecentrum is door meerdere lagen van leveringszekerheid altijd verzekerd van stroom. Het pand kan volledig off-grid opereren en een slim energiemanagementsysteem zorgt ervoor dat steeds weer de slimste keuze wordt gemaakt over waar de stroom vandaan wordt gehaald – van het zonnedak, de batterij, het collectief of de generatoren – en waar de stroom voor wordt gebruikt.
‘Dit project is nu nog uniek in Nederland. Het is een mooie combinatie van bewezen technologie, met nieuwe innovatieve oplossingen en een intensieve samenwerking’, aldus Joulz-directeur Jan Verheij. ‘De oplossingen die hier zijn bedacht, zijn een voorbeeld voor de toekomst, waarin het draait om het optimaliseren van de energiebalans, ofwel gebruik en productie. En dan zonder dat de gebruiker hier iets van merkt. Dit kan voor ieder project of locatie, individueel, maar zeker ook in samenwerking met de omgeving. En dat is precies wat we hier samen met Intospace voor het eerst hebben kunnen ontwikkelen.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.