logo
wvhj2023
© Azteq
© Azteq
26 april 2022

Vlaanderen: 32 miljoen euro subsidie voor groene warmte, restwarmte en stadsverwarming

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir schroeft via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) de investeringen op in groene warmte, restwarmte en energie-efficiënte stadsverwarming.

Initiatiefnemers die restwarmte inzetten, groene warmte of koude gaan produceren of een energie-efficiënte stadsverwarming willen aanleggen, kunnen via een speciale call vanaf 2 mei tot en met 16 mei een subsidieaanvraag indienen. Ook zonnewarmte komt voor subsidie in aanmerking, te weten zonneboilers met een collectoroppervlakte groter dan 425 vierkante meter en groter dan 300 kilowattth.

32 miljoen euro
Voor deze call is 32 miljoen euro beschikbaar. Sinds 2020 maakt de minister van Energie 2 calls per jaar mogelijk, zodat projecten sneller uitgerold kunnen worden; deze keer heeft de call een enorm groot budget. Het is de laatste kans om gebruik te maken van steun van Europa in het kader van het Relanceplan Vlaamse Veerkracht. Hopelijk kunnen de 32 miljoen euro volledig worden ge-  investeerd in ambitieuze, klimaatvriendelijke warmteprojecten en een versnelde afbouw van het verbruik van aardgas en stookolie.

Rangschikken
VEKA zal de aanvragen rangschikken volgens hun CO2-besparing en het gevraagde steunpercentage: de projecten met de grootste klimaatwinst en de laagste steunvraag krijgen de hoogste score. Het project met de hoogste score krijgt als eerste steun en vervolgens komen de andere projecten aan bod in volgorde van hun score, tot het totale budget is opgebruikt.

Warmteplan 2025
De call is een van de maatregelen uit het Warmteplan 2025 om de omslag te maken naar meer duurzame warmte. Demir: ‘In Vlaanderen willen we het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming tot een absoluut minimum beperken. Deze steunmaatregelen zijn dus een belangrijk middel om de CO2-uitstoot te gaan verlagen en de ondernemingen een extra duwtje in de rug te geven om in klimaatprojecten te investeren.’

Warmtenetten worden volgens de minister een belangrijke schakel om onze samenleving klimaatneutraal te krijgen. ‘Als er een geschikte warmtebron in de buurt van gebieden met een hoge warmtevraag en dichte bebouwing is, moeten we alle kansen benutten. Vandaag gaat meer dan de helft van het totale energieverbruik in Vlaanderen naar de productie van warmte. Ongeveer 5 procent van die warmte is afkomstig van hernieuwbare-energiebronnen. Er wordt nog massaal gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen. Tegelijk zien we nog een enorm potentieel restwarmte om te benutten. Op dat vlak kunnen we grote winsten boeken voor het klimaat.’

Call najaar
In het najaar zal het VEKA opnieuw een call openstellen, met onder voorbehoud een beschikbaar budget van zo’n 10 miljoen euro.

Eerder lanceerde Demir al een onlinewarmtekaart om lokale besturen bij de hand te nemen om de lokale kansen voor groene warmte voluit te benutten. Zij worden ook ontzorgd door het bestaande expertisecentrum Netwerk Klimaat.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten