logo
wvhj2023
© Bonandbon DW | Dreamstime.com
© Bonandbon DW | Dreamstime.com
23 april 2022

De harde cijfers | IRENA: verkoop zonnepanelen verzevenvoudigt tot 2030

De wereldwijde uitrolsnelheid van zonnepanelen wordt in de periode tot 2030 verzevenvoudigd. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe marktdata van het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA.

De nieuwste cijfers van IRENA laten zien dat hernieuwbare energie eind 2021 een opgesteld vermogen kende van 3.064 gigawatt; een toename van 9,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

88 procent marktaandeel
Hoewel waterkracht met 1.230 gigawatt nog altijd het grootste aandeel van de wereldwijde opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare energie uitmaakt, domineren wind- en zonne-energie bij de uitrol van nieuwe productiecapaciteit.

Samen hadden beide technologieën een aandeel van 88 procent bij de uitrol van alle nieuwe hernieuwbare opwekcapaciteit in 2021. Zonne-energie leidde de dans met een groei van 19 procent, gevolgd door windenergie met een groei van 13 procent.

4 gigawatt minder
Ondanks de bemoedigende wereldwijde trend, laat de nieuwe World Energy Transitions Outlook van IRENA zien dat de energietransitie verre van snel of wijdverbreid genoeg is om de gevolgen van klimaatverandering af te wenden. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten hernieuwbare- energiebronnen sneller groeien dan de vraag naar energie. Veel landen hebben dit punt echter nog niet bereikt, ondanks een aanzienlijk toenemend gebruik van hernieuwbare-energiebronnen voor elektriciteitsopwekking.

Dat blijkt ook wel uit het feit dat vorig jaar 3 gigawatt minder hernieuwbare opwekcapaciteit in gebruik werd genomen dan een jaar eerder.

Technologie (gigawatt)

Geïnstalleerd in 2020

Geïnstalleerd in 2021

Windenergie

111

93

Zonne-energie

127

133

Waterkracht

20

19

Bio-energie

2

10

Geothermie

<1

2

Totaal

261

257

Onderstaande grafiek laat zien dat om de 1,5°C-doelstelling te halen, in alle regio’s alle soorten hernieuwbare opwekcapaciteit fors moeten worden opgeschaald. Azië, Noord-Amerika en Europa zullen tegen 2030 meer dan 80 procent van de installaties voor hun rekening nemen. Azië moet 4 keer opschalen om tegen 2030 meer dan 5.400 gigawatt aan hernieuwbare capaciteit te bereiken, terwijl Noord-Amerika en Europa de installaties respectievelijk moeten vervijfvoudigen en verdrievoudigen.

Verzevenvoudigen
De geïnstalleerde capaciteit van zon-pv zal tegen 2030 naar verwachting van de onderzoekers van IRENA verzevenvoudigen tot bijna 5.200 gigawatt en vertwintigvoudigen tegen 2050 tot meer dan 14.000 gigawatt. Om die doelstellingen te halen, zullen in dit decennium jaarlijkse toevoegingen van 450 gigawatt nodig zijn, het grootste deel in de vorm van installaties op utiliteitsschaal.

IRENA: over 30 jaar 212 megaton afval van zonnepanelen

IRENA verwacht dat in 2050 meer dan 200 megaton aan ‘afval’ ontstaat van zonnepanelen die aan het einde van hun levensduur zijn. Echt afval is het volgens het agentschap niet, want tegen die tijd kan er 17,7 miljoen ton aan grondstoffen worden gerecycled uit afval van zonnepanelen.

De waarde? Zo’n 8,8 miljard Amerikaanse dollar, maar belangrijker nog: het is een bron van grondstoffen voor de productie van nieuwe producten, waaronder natuurlijk zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten