logo
wvhj2023
© Centrica
© Centrica
22 april 2022

Centrica optimaliseert gebruik van batterijen Fluence bij datacenter Google in België

Centrica gaat voor Fluence en Google een energieopslagsysteem bij het hyperscale datacenter van de internetgigant in het Belgische Saint-Ghislain optimaliseren. De batterijen hebben een vermogen van 2,75 megawatt.

Het energieopslagsysteem is voor Google het eerste in zijn soort. Het internetbedrijf zal voor het eerst gebruikmaken van een virtual power plant van Centrica om het Belgische elektriciteitsnet te helpen ondersteunen. De batterijen hebben een totale opslagcapaciteit van 5,5 megawattuur, waarvan 2,75 megawattuur door Centrica zal worden geoptimaliseerd voor deelname aan vraagresponsprogramma’s van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Bij het datacenter beschikt Google ook over een zonnepark.

Stroomonderbrekingen
Het energieback-upsysteem, dat wordt gebruikt in geval van stroomonderbrekingen, wordt door Fluence geleverd. Alle datacenters hebben 24 uur per dag toegang tot het elektriciteitsnet nodig, evenals on-site back-upstroom als bescherming tegen stroomuitval of black-outs.

Centrica zorgt ervoor dat de batterijen van Google ter plaatse op flexibele wijze energie kunnen opslaan en ontladen met behulp van zijn FlexPond-technologie. Arno Van Mourik, directeur van Centrica Business Solutions International: ‘Er is naar schatting 20 gigawatt aan nooddieselgeneratoren in gebruik in de datacenterindustrie, wat een enorme kans biedt om schonere oplossingen in te zetten. Als we deze op de juiste manier beheren, kunnen we niet alleen datacenters ondersteunen om duurzamer te werken, maar ook zorgen voor flexibiliteit op netwerkschaal.’

Pad effenen
Marc Oman, Senior Lead voor Data Centre Energy en Infrastructure bij Google: ‘We zijn verheugd om technologische innovatie te stimuleren op het kruispunt van de datacenter- en energie-industrie, vooral wanneer onze innovaties voordelen opleveren die verder reiken dan onze eigen activiteiten. Het emissievrije noodstroomsysteem van Fluence in onze vestiging in Saint-Ghislain is een belangrijke stap voorwaarts in het bereiken van onze CO2-vrije energiedoelstellingen. We kijken ernaar uit hoe het project voor Google het pad zal effenen om batterijgebaseerde energieopslagtechnologieën in te zetten in onze andere vestigingen, waardoor de afhankelijkheid van back-upgeneratoren op basis van fossiele brandstoffen afneemt en het stroomnet de flexibiliteit krijgt om meer hernieuwbare energie te integreren.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten