logo
wvhj2023
hero-image
21 april 2022

België en Nederland gaan meer samenwerken in energietransitie

België en Nederland hebben tijdens een gezamenlijk regeringsoverleg in Gent afspraken gemaakt om nauwer te gaan samenwerken op het vlak van duurzaamheid en de energietransitie.

Het is de vierde keer dat de Belgische en Nederlandse regering een uitgebreid gezamenlijk regeringsoverleg houden. Het Thalassa-overleg dankt zijn naam aan het schip waar het overleg in 2003 voor het eerst plaatsvond.  De vierde editie vond plaats tegen de achtergrond van de Russische invasie in Oekraïne.

Hernieuwbare en betaalbare energie
Nederland en België spraken samen de wil uit om voortrekkers te zijn op weg naar ‘een duurzame en rechtvaardige energietransitie, waarbij niemand wordt achtergelaten en de betaalbaarheid van energie voor gezinnen en bedrijven centraal staat’. Een versnelde energieomslag versterkt volgens België en Nederland de strategische autonomie en maakt de 2 landen minder afhankelijk van het buitenland, in het bijzonder van Rusland.

Als kennisintensieve economieën willen België en Nederland de energieomslag naar hernieuwbare energie verder versnellen door de uitbouw van nieuwe technologieën, zoals energieproductie uit waterstof en CO2-afvang en -opslag (ccs). Ook is er de gezamenlijke ambitie om gebouwen energie-efficiënter te maken. Het elektrificeren van de energievraag voor zowel gebouwen als transport vormt volgens beide regeringen een van de belangrijkste hefbomen in het tegengaan van klimaatverandering.

Waterstofinfrastructuur
België en Nederland gaan tevens hun nationale plannen voor de uitrol van waterstofinfrastructuur coördineren, waarbij ze ook zullen kijken naar de noodzaak van transnationale infrastructuur. Als hightechregio’s stellen Nederland en België te beseffen dat de energietransitie een belangrijke kans is op nieuwe banen en het versterken van de industriële basis om zo economische koplopers te blijven in Europa. De havens van de Schelde-Maasdelta vormen daarbij een hefboom om deze duurzaamheidsomslag te realiseren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten