Solar Magazine - Zonnepark De Dijken in gebruik genomen: 22 mobiele batterijen voor balanceren stroomnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepark De Dijken in gebruik genomen: 22 mobiele batterijen voor balanceren stroomnet
© Prosoldiga

Zonnepark De Dijken in gebruik genomen: 22 mobiele batterijen voor balanceren stroomnet

In de polder tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn is het ‘zonnepark van de toekomst’ in gebruik genomen: De Dijken. De zonneweide heeft 30.000 zonnepanelen, 22 mobiele batterijen en een laadplein.

De zonnepanelen kennen in totaal een vermogen van 13,5 megawattpiek en produceren genoeg stroom voor zo’n 4.200 huishoudens. Daarnaast is er ook plek voor 22 mobiele batterijen. Dankzij deze batterijen en slimme energiesystemen wordt efficiënt gebruikgemaakt van de beschikbare zonne-energie én van de beschikbare infrastructuur.

Dubbelzijdige zonnepanelen
De zonneweide is voorzien van bifaciale zonnepanelen. Deze dubbelzijdige zonnepanelen kunnen ook deels zonne-energie aan de onderkant van de zonnepanelen opnemen. Met de ruimte, de opstelling en de ondergrond van gras, is de verwachting dat op deze manier extra stroom wordt opgewekt. Door middel van een controlegroep van zonnepanelen zal de “bifacial gain” van de dubbelzijdige zonnepanelen in het veld worden gemeten.

Ook wordt er door de TNO-afdeling uit Petten onderzoek gedaan naar het effect van slagschaduw op de prestaties van het zonnepark.

Bijzondere batterij
Bij het zonnepark is een laadplein gebouwd om mobiele batterijen van Greener Power Solutions op aan te sluiten. Het laadplein is ook al voorbereid voor nog meer andere batterijsystemen.

Deze batterijen worden door Greenchoice gebruikt voor het balanceren van het stroomnet door te laden of ontladen op momenten van overschot of tekort op het stroomnet. Zo kan een eventueel overschot aan duurzame stroom opgeslagen worden en op een later moment van grotere vraag alsnog geleverd worden. Er wordt mede curtailment toegepast en van de diverse markten gebruikgemaakt. Als de batterijen niet op het laadplein staan, worden ze ingezet op onder andere festivals en bouwplaatsen. Hiermee wordt het gebruik van fossiele brandstof door dieselaggregaten vermeden.

Samenwerking
Er zijn meerdere partijen betrokken bij De Dijken. Jan Pronk, eigenaar van Prosoldiga, hierover: ‘De samenwerking met de vele partijen en de integratie van het project De Dijken vroeg om goede afstemming. Maar het is alle partijen gelukt om het tijdig en snelwerkend te krijgen. Voor het zonnepark heeft IZEN de zonnepanelen geleverd. Alfen was betrokken bij zowel het zonnepark als het laadplein. Greener zorgt voor de batterijen, Greenchoice verzorgt de optimale inzet van de batterijen op verschillende balanceringsmarkten en Spectral is systeemintegrator en verantwoordelijk voor het lokaal optimaliseren van de combinatie van batterij en zonnepark. Daarnaast heb ik ook prettig gewerkt met mijn adviseurs van Uw-Stroom uit Warmenhuizen voor met name het zonneparkdeel, en Green Energy Storage uit Breda voor met name het AC- en laadpleindeel.’

Ook heeft Prosoldiga een flinke bijdrage gestort in het fonds dat lokale, duurzame projecten ondersteunt. Waarbij de eerste bijdrage aan een lokaal en duurzaam parkproject is toegekend.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales Representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Dakspecialist Technisch adviseur

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!