logo
wvhj2023
© Zeeland Refinery
© Zeeland Refinery
8 april 2022

Zeeuwse Milieufederatie wil met Energieboswachters biodiversiteit zonneparken verbeteren

De Zeeuwse Milieufederatie zoekt minimaal 10 kandidaten die de nieuwe functie van Energieboswachter willen gaan vervullen. Zij worden ingezet om de biodiversiteit bij zonneparken te verbeteren.

Omdat Zeeland groot is, en uit verschillende eilanden bestaat, is het belangrijk om meerdere Energieboswachters te trainen. De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) biedt de deelnemers aan het project een onlinetraining aan tot Energieboswachter.

Nieuwe functie
De nieuwe functie moet ervoor zorgen dat duurzame-energieprojecten zorgvuldig worden ingepast in het landschap en bovendien een meerwaarde leveren aan lokale natuur en biodiversiteit.

‘We staan op dit moment voor grote uitdagingen’, zegt Melissa Ernst, energieadviseur bij ZMf. ‘De aarde warmt in rap tempo op en dit vraagt om een duurzame energieaanpak en zoveel mogelijk CO2 -reductie. In diverse Zeeuwse gemeenten is beleid in de maak en/of liggen er plannen voor energieparken. Dat is een goede zaak, aangezien deze bijdragen aan de doelstelling van meer hernieuwbare energie op land uit het Klimaatakkoord. Sommige zon- en windplannen kunnen echter wringen met natuur- en landschapswaarden die óók bescherming nodig hebben.’

Volgend jaar uitbreiden
De toekomstige Energieboswachters kunnen er volgens de ZMf voor zorgen dat zonneweiden en windparken ook een bijdrage leveren aan een groener Zeeland. In 2 maanden tijd leren de Energieboswachters zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur en biodiversiteit. Hiermee krijgen ze handvatten om locaties voor zonneweiden te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren.

De cursus is bedoeld voor onder andere energiecoöperaties, lokale burgerinitiatieven, dorpsbelangen en iedereen die actief is in lokale natuur- en milieuorganisaties in Zeeland. ‘Als het een succes wordt, dan hopen wij dit volgend jaar uit te breiden’, aldus Melissa Ernst. ‘Na de training zijn de Energieboswachters in staat om mee te praten bij de ontwikkeling van zonneparken door projectontwikkelaars en gemeenten. Op deze manier willen wij een positieve impact creëren op de energietransitie, het landschap en de biodiversiteit.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten