logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
25 maart 2022

NO-GIZMOS: ‘Community van thuisbatterijen en slimme software creëert ruimte op middenspanningsnet’

Het MOOI-project NetOptimalisatie voor Grootschalige Inpassing Zon- en windstroom Middels Opslag en Software, oftewel NO-GIZMOS, creëert ruimte op middenspanningsnet van netbeheerder Enexis.

In het Drentse Ansen liggen reeds 2 zonneparken. Een derde zit in de planning. Het gebrek aan netcapaciteit zit echter de realisatie in de weg, met name dat van het middenspanningsnet dat tientallen kilometers verderop begint. Dit ondervindt de gecombineerde invloed van de invoeding van de zonneparken. Laagspanningsnetten kunnen in enkele maanden worden verzwaard. Bij een middenspanningsnet is het verhaal anders. Daar kan dit zomaar 5 à 10 jaar duren en de vereiste investeringen zijn veel groter. De situatie in Ansen is niet uniek voor Nederland. Dit was reden voor Enexis om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Zo ontstond het topsectorenproject NO-GIZMOS.

Collectieve benadering
‘Binnen NO-GIZMOS zoeken we de oplossing aan de voorzijde; bij het gebruik van het laagspanningsnet’, vertelt Vincent Ruijter, commercieel directeur van iWell. ‘De centrale vraag is in hoeverre het mogelijk is om vanuit dit lagere netvlak bij te dragen aan het oplossen van de beperkingen van de hogere netvlakken. Met andere woorden: wat is het alternatief voor het verzwaren van de kabels? In dat kader onderzoeken we hoe particulieren binnen een collectieve benadering kunnen bijdragen aan het creëren van ruimte voor meer zonne-energie. Daarbij staan 2 technieken centraal: batterijen en software.’

300 kilowatt
Het NO-GIZMOS Consortium bestaat uit Enexis, CGI, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), het lectoraat Energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen, coöperatie EnergieKAnsen en iWell dat de projectleiding op zich neemt. Het doel is het ontwikkelen en realiseren van een integraal softwaresysteem in samenhang met opslag bij huishoudens en (een paar) boerenbedrijven. Dat moet de assets van de netbeheerder zo aansturen dat de capaciteit op en flexibiliteit van het middenspanningsnet wordt vergroot. iWell gaat daarvoor 20 van zijn Cubes bij particulieren plaatsen, zowel batterijsystemen van 15 kilowatt met 10 kilowattuur opslagcapaciteit, als van 30 kilowatt met 35 kilowattuur opslagcapaciteit. De totale opslagcapaciteit bedraagt 300 kilowattuur. 

Lees hier het volledige artikel in de maart 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten