logo
wvhj2023
© Jorrit Lousenberg | Vattenfall
© Jorrit Lousenberg | Vattenfall
23 maart 2022

Vattenfall neemt batterijen, zonnepanelen en windmolens Energiepark Haringvliet in gebruik

Energiebedrijf Vattenfall heeft op feestelijke wijze de 12 containers met batterijen, 115.000 zonnepanelen en 6 windmolens van het hybride energiepark Haringvliet op Goeree-Overflakkee in gebruik genomen.

Het energiepark combineert wind, zon en batterijen, wat de productie van energie goedkoper maakt, maar ook leidt tot een betere benutting van de beschikbare capaciteit op het stroomnet. De energiebronnen delen namelijk hetzelfde onderstation, dezelfde kabels, onderhoudswegen en netaansluiting en de grond hoeft maar eenmaal open.

Blauwdruk
Het is de eerste keer dat Vattenfall de 3 technieken op een plek met elkaar combineert. Het project wordt volgens het energiebedrijf zo positief ontvangen door alle stakeholders dat het energiepark een blauwdruk vormt voor toekomstige projecten.

‘In Haringvliet lukt het om wind, zon en batterijen zo op elkaar af te stemmen dat we over het jaar heen meer duurzame energie leveren, tegen lagere kosten, met een zo gering mogelijke impact op het milieu, het net en de omgeving’, stelt Martijn Hagens, chief executive officer van Vattenfall Nederland. Daarmee zetten we opnieuw een belangrijke stap op weg naar een fossielvrij leven binnen een generatie.’

140 gigawattuur
‘De opening van energiepark Haringvliet is een belangrijke stap voor de businessunits Wind en Zon van Vattenfall, want we bewijzen hiermee dat we in staat zijn om in Europa cross technology- projecten te ontwikkelen en te bouwen’, voegen Sandra Grauers Nielsen en Claus Wattendrup toe, de hoofden Wind op land en Solar van Vattenfall.   

Verwacht wordt dat het energiepark jaarlijks ongeveer 140 gigawattuur stroom gaat produceren. De batterijen zorgen er daarbij voor dat het stroomnet in balans blijft. Afhankelijk van de situatie leveren ze een beetje extra stroom aan het net, of slaan ze juist elektriciteit op. Een zelfontwikkeld softwaresysteem zorgt ervoor dat de verschillende elementen optimaal samenwerken.

Gebiedsateliers
De omgeving werd nauw betrokken bij de realisatie van het energiepark. Via gebiedsateliers met omwonenden, belangenorganisaties, gemeente, provincie en netbeheerder, werd input opgehaald voor het uiteindelijke parkontwerp. Ook werd rekening gehouden met de wensen van mensen die in het gebied fietsen en wandelen: zij mochten ideeën aandragen voor de aanleg van een fietspad en een uitkijkheuvel. Ook komen de zonnepanelen niet hoger dan 1,5 meter, zodat passanten er- overheen kunnen kijken. Vattenfall plaatste er bovendien bijenkorven.

Om omwonenden financieel mee te laten profiteren in de inkomsten werd samen met andere initiatiefnemers van windprojecten het Windfonds Goeree-Overflakkee opgericht. Eigenaren van windparken die na 2016 gebouwd zijn of worden, dragen jaarlijks af aan het Windfonds. Bewoners en organisaties kunnen beroep doen op het Windfonds voor ondersteuning van lokale projecten. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten