logo
wvhj2023
hero-image
18 maart 2022

Nieuwe regels recycling batterijen: na Europees Parlement ook Europese ministers akkoord

Nadat de Milieucommissie en het Europees Parlement al instemden met de komst van de nieuwe Europese Batterijenverordening, hebben ook de Europese milieuministers een eerste groen licht gegeven voor de nieuwe regels.

De Europese Commissie presenteerde het eerste voorstel voor de nieuwe Batterijenverordening al in december 2020. Vooral de productregels zullen in de beoogde verordening veel uitgebreider zijn dan in de huidige Batterijenrichtlijn. Zo bevat de huidige richtlijn geen specifieke eisen betreffende veiligheid bij inzameling, verwerking en recycling van afgedankte batterijen. De nieuwe verordening gaat echter de volledige levenscyclus van batterijen regelen, vanaf het ontwerp en het gebruik tot ze gerecycleerd worden tot nieuwe producten.

Startschot
Begin februari stemde de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) – kortweg de Milieucommissie – met 74 stemmen voor, 8 tegen en 5 onthoudingen haar standpunt voor de nieuwe Europese Batterijenverordening. Begin maart was het de beurt aan het Europees Parlement en daar werd de ontwerpwetgeving met 584 stemmen voor, 67 tegen en 40 onthoudingen eveneens met een forse meerderheid aangenomen.

Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor onderhandelingen van het Europees Parlement met de regeringen van alle EU-lidstaten.

Volgende stap
Bij die onderhandelingen is nu een eerste mijlpaal bereikt doordat de Milieuraad – die bestaat uit alle Europese ministers en/of staatssecretarissen van Milieu en tot de Raad van de Europese Unie behoort – goedkeuring heeft gegeven voor de ontwerpwetgeving met het aannemen van een zogenaamde algemene oriëntatie.

Een algemene oriëntatie is een politiek besluit van de Milieuraad waarin het voorlopige standpunt wordt vastgesteld over een wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie. Daarmee kunnen de zogenaamde trialoogonderhandelingen – tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese lidstaten – van start om tot een akkoord te komen over de definitieve tekst van de Batterijverordening. Het vaststellen van een algemene oriëntatie versnelt en vergemakkelijkt dit onderhandelingsproces.

Afvalbergen voorkomen
De Nederlandse staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is alvast blij met de instemming van de Milieuraad waarin zij zitting heeft. Ook al zal het nog enige tijd duren voor de nieuwe Batterijverordening van kracht wordt. ‘Alle EU-lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe regels voor batterijen: duurzamere productie, langer gebruik en meer recycling. Belangrijk, want we moeten groeiende afvalbergen aan batterijen voorkomen. Ze moeten langer meegaan en zoveel mogelijk worden gemaakt uit gerecyclede grondstoffen. Daar werken we naar toe.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten