Verduurzaming komt volgens de onderzoekers steeds meer op het netvlies te staan van Nederlandse woningeigenaren.
Verduurzamingsintentie
Uit het onderzoek, in opdracht van het Nationaal Warmtefonds, blijkt dat 38 procent van de eigenaar-bewoners een sterke intentie heeft om de woning in de komende 3 jaar (verder) te verduurzamen. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dit ‘misschien’ te willen doen. Zo’n 20 procent van de mensen is niet van plan te verduurzamen en 15 procent geeft aan dat de woning inmiddels al voldoende duurzaam is.
Onzekerheid
Voor de groep die niet in een duurzaam huis woont maar niet van plan is om te verduurzamen, zijn de belangrijkste redenen onzekerheid over de toekomstige woonduur en onvoldoende geld om te verduurzamen. Deze uitkomsten zijn in lijn met de recente analyse van De Nederlandsche Bank (DNB) waaruit blijkt dat 1 op de 5 huizenbezitters de verduurzaming van zijn huis niet kan betalen.
‘De 2 onderzoeken bevestigen het beeld dat de verduurzamingsbereidheid onder woningeigenaren groeit en dat kosten een aandachtspunt zijn’, stelt Warmtefonds-bestuurslid Maartje Brans. ‘Financiering is vaak wel mogelijk, maar nog onvoldoende bekend bij woningeigenaren.’
Onbekendheid
Een investering met eigen geld is de financieringsmogelijkheid die door 67,8 procent van de woningeigenaren als meest interessant wordt gezien, gevolgd door subsidies met 50,2 procent. Energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek is met 12,9 procent matig populair. 6,8 procent van de eigenaren die openstaan voor woningverduurzaming blijkt bereid om hiervoor een aparte lening af te sluiten.
De helft van de ondervraagden (50,8 procent) weet dat er subsidies zijn, maar als het gaat om duurzame leningen van gemeenten (23,8 procent) of banken (5,2 procent) is de bekendheid een stuk lager. Ruim een kwart van de ondervraagden (28,1 procent) kent geen enkele financieringsmogelijkheid.
Nieuwe oplossing
Meer duidelijkheid en betere samenwerking tussen financiers en lokale en regionale overheden kunnen volgens het Warmtefonds de investerings- en verduurzamingsdrempel verder verlagen. Brans hierover: ‘Zeker voor de 80 procent van de woningbezitters die op basis van hun inkomen de lasten in principe goed kunnen dragen. Voor de 20 procent van de woningbezitters die de lasten niet kunnen dragen, wordt door het Warmtefonds gewerkt aan een andere, nieuwe financieringsoplossing.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.