logo
wvhj2023
© Lithiumwerks
© Lithiumwerks
9 februari 2022

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen voor lithium-ionbatterijen ter commentaar gepubliceerd

Het eerste deel van de (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) PGS 37-1 Energie Opslag Systemen (EOS) is ter commentaar gepubliceerd. De PGS-richtlijn heeft betrekking op lithium-metaal- en lithium-ionbatterijen.

Een PGS-richtlijn focust zich op specifieke activiteiten met gevaarlijke stoffen. Nederland kent er vele. Ze beschrijven onder andere de belangrijkste risico’s, schetsen mogelijke scenario’s en de gevolgen voor rampenbestrijding, beschrijven maatregelen om die te voorkomen en slaan de brug met relevante wetgeving. Bedrijven en overheden beschikken met de PGS 37-1 straks over een duidelijk kader voor risicobeheersing van batterijen. De richtlijn heeft betrekking op de veiligheid van lithium-metaal en lithium-ion energiedragers en is gericht op de juiste toepassing in energieopslagsystemen (EOS).

Batterijen opslaan
De PGS-organisatie heeft voor het EOS-deel van de PGS 37 een concept opgesteld. Daarmee is de fase aangebroken waarin belanghebbenden commentaar kunnen leveren op dit eerste deel. Dat kan tot en met 7 april 2022. Het tweede deel ’Opslag’ – PGS 37-2 – volgt binnenkort.

PGS 37-1 gaat over hoe men op een veilige manier met buurtbatterijen moet omgaan. In PGS 37-2 staat hoe men op een veilige manier grote hoeveelheden lithiumbatterijen moet opslaan.

Doelgroepen
De PGS 37 is voor de volgende doelgroepen ontwikkeld: bedrijven die lithiumbatterijen gebruiken, bedrijven die buurtbatterijen bouwen en installeren, woningbouwverenigingen of verenigingen van bewoners , ingenieurs- en adviesbureaus, gemeenten en omgevingsdiensten die vergunningen maken voor deze bedrijven  en de brandweer die advies geeft over hoe men veilig lithiumbatterijen toepast en opslaat.

Finale controle
Het PGS-team dat het concept heeft geschreven, heeft eerst alle gevaren in kaart gebracht. Daarna is er uitvoerig discussie geweest welke maatregelen een bedrijf moet treffen om te zorgen dat er niets misgaat. Maar voordat het concept een richtlijn wordt, is het belangrijk om te controleren of er geen zaken over het hoofd zijn gezien, of dat andere of aanvullende maatregelen nodig zijn. Om die reden is nu de publieke commentaarronde geïnitieerd. Na de 2 maanden durende consultatie gaat het team de commentaren bespreken en waar nodig het concept aanpassen. De verwachting is dat dit 3 maanden duurt, dus medio 2022 kan een finale controle plaatsvinden.

Omgevingswet
Na het verwerken van al het commentaar uit de commentaarronde door het team zal de PGS worden vastgesteld door de Programmaraad en vervolgens worden goedgekeurd door het Bestuurlijk Omgevingsberaad van de PGS-organisatie. De verwachting is dat dat dit najaar zal plaatsvinden. Vervolgens is het de wens om de PGS 37 aan te wijzen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) waarin alle milieubelastende activiteiten staan vermeld. De Bal is onderdeel van de Omgevingswet waarvan de invoering opnieuw is uitgesteld.

In de aanloop naar de invoering van de Omgevingswet zal daarom in een notitie duidelijk worden beschreven op welke wijze bedrijfsleven en overheden gebruik kunnen maken van PGS 37-1 in de periode totdat deze is aangewezen in het Bal.

Lees meer: Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten