Aan het woord is de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir. Veranderend beleid brengt onzekerheid met zich mee, zeker wanneer de consequenties niet helder zijn. Ziedaar de reden voor onrust in de Vlaamse zonne-energiemarkt. Zo kunnen consumenten die vanaf 2021 een zonnepaneelsysteem aanschaffen niet meer profiteren van de terugdraaiende teller. Ze zijn gebonden aan het nieuwe systeem van de energieregulator VREG, die enkel rekening houdt met de stroom die van het elektriciteitsnet wordt gehaald. Nog zo’n besluit dat voor reuring zorgde kwam oktober vorig jaar. De nieuwe minister van Energie Zuhal Demir gaf aan, het gegarandeerde rendement voor bedrijven die zonnepanelen aanleggen te verlagen van 5 naar 4,75 procent. Langzaam groeit bij de pv-sector het gevoel dat zijn verduurzamingsambities die van de overheid overtreffen. De redactie van Solar Magazine polste Demir over haar intenties.
Hoe ziet Vlaanderen het belang van de energietransitie, hoe vertaalt dat zich in beleid en actie?
‘Vlaanderen kiest resoluut voor een ambitieus, haalbaar en betaalbaar energiebeleid. Het spreekt voor zich dat we de lat hoog leggen als het gaat om hernieuwbare energie. Op het vlak van wind willen we bijna verdubbelen, wat betreft zon en warmtepompen méér dan verdubbelen. Nog dit jaar komen er, aansluitend op ons Vlaams Energie- en Klimaatplan, een zonneplan, een windplan en een warmteplan. Daarin worden de ambities omgezet in heldere maatregelen. De centen van de burger zuinig inzetten en er zoveel mogelijk mee doen, dat is mijn inzet. Ik wil niet de fout van mijn voorgangers maken door maar te blijven vertellen wat de doelstellingen zijn, zonder daar concrete acties aan te koppelen. Boven op de 350 maatregelen uit het Vlaams energie- en klimaatplan komen er voor zon en wind dus zeker een aantal bij.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.