logo
wvhj2023
© Belgian Solar
© Belgian Solar
28 januari 2022

Octa+ stelt extra kosten voor Vlaamse eigenaren zonnepanelen tijdelijk uit

Het Belgische energiebedrijf Octa+ stelt een nieuwe prosumentenvergoeding voor eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen tijdelijk uit. Dit gebeurt onder meer op aandringen van consumentenorganisatie Test Aankoop.

De afgelopen weken ontstond er ophef over extra kosten die Octa+ sinds begin dit jaar doorrekende aan zijn klanten met zonnepanelen en een analoge meter. Deze kosten worden door Octa+ bestempeld als ‘onevenwichtskosten’. Test Aankoop trok aan de bel en meldt nu dat de energieleverancier besloten heeft de vergoeding tijdelijk op te schorten.

4.000 klanten
Sinds 1 januari zouden circa 4.000 Octa+-klanten met zonnepanelen en een analoge meter maandelijks een toeslag moeten betalen van 1,815 euro inclusief btw per kilovoltampère omvormervermogen. Voor een gemiddeld gezin betekent dit volgens Test Aankoop een extra uitgave van 87 euro per kalenderjaar.

2 redenen
Octa+ stelt geen winst te maken op de bijkomende kosten en zelfs een groot deel van de bijkomende kosten voor zijn rekening te nemen. ‘’Bovendien hadden we de onevenwichtskosten al moeten doorrekenen sinds 1 november 2021 maar hebben we beslist om deze niet met terugwerkende kracht te factureren.’

Octa+ stelt dat een klant met zonnepanelen bijna 20 keer zoveel aan onevenwichtskosten veroorzaakt dan een klant zonder zonnepanelen. Dit zou komen omdat de opbrengst van zonnepanelen per kwartier moeilijk te voorspellen is, iets wat voor hoogspanningsnetbeheerder Elia wenselijk is. Octa+ stelt verder een goede reden te hebben om de kosten te berekenen op basis van het omvormervermogen en niet per kilowattuur. ‘Een prosument die 9.000 kilowattuur stroom afneemt en 8.000 kilowattuur injecteert, zou anders evenveel betalen als een prosument die slechts 3.000 kilowattuur afneemt en 2.000 kilowattuur injecteert. In beide gevallen bedraagt het verschil tussen injectie en afname 1.000 kilowattuur. Nochtans heeft de laatste prosument een veel kleinere productie dan de eerste, en zou hij dus veel minder evenwichtskosten moeten betalen. Om die realiteit te weerspiegelen, hebben we besloten om de evenwichtskosten te baseren op het vermogen van de omvormer.’

Digitale meter
Ook klanten met zonnepanelen en een digitale meter ontsnappen volgens Test Aankoop niet aan de extra kosten. Voor hen zal de indexeringsformule op basis waarvan Octa+ de terugleververgoeding berekent, worden aangepast vanaf 1 april. Hierdoor zullen zij 18 euro minder krijgen per 1.000 kilowattuur zonnestroom die ze op het stroomnet injecteren. Octa+ verwijst voor die aanpassing naar de algemene voorwaarden waarin staat dat het bedrijf de indexatieformule mag wijzigen als het marktmodel wijzigt.

Verplicht of niet?
Octa+ stelt als energieleverancier verplicht te zijn om de extra kosten door te belasten aan zijn klanten. Het energiebedrijf verwijst daarbij naar de gestegen kosten die energieleveranciers moeten betalen voor het herstel van het evenwicht op het elektriciteitsnet aan Elia.

Test Aankoop heeft de kwestie voorgelegd aan energieregulator CREG. Die zou stellen dat het niet gerechtvaardigd is om bijkomende kosten op te leggen aan klanten met een lopend contract. Na het gesprek met de consumentenorganisatie zou Octa+ toegezegd hebben de doorrekening van de bijkomende kosten tijdelijk on hold te zetten tot 1 april 2022. Dat moet volgens Test Aankoop de Economische Inspectie die door minister van Energie Zuhal Demir is ingeschakeld de tijd bieden om duidelijkheid te scheppen in deze zaak en zich uit te spreken over de legitimiteit van de extra kosten.

Komt er geen duidelijkheid voor 1 april, dan moet Octa+ wat Test Aankoop betreft de extra kosten langer opschorten. Voor nieuwe contracten zal Octa+ de extra kosten wel al in de tariefkaart opnemen vanaf 1 februari 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten