Solar Magazine - Project van de week | IKEA zet in op zonnecarports: primeur in Eindhoven met zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | IKEA zet in op zonnecarports: primeur in Eindhoven met zonnepanelen

Project van de week | IKEA zet in op zonnecarports: primeur in Eindhoven met zonnepanelen

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Nu de daken van IKEA vol liggen met zonnepanelen, wordt een nieuw wapen ingezet: de zonnecarport.

De IKEA-vestiging in het Brabantse dorp Son en Breugel bij Eindhoven heeft op het dak van de parkeergarage 4 zonnecarports geplaatst, bestaande uit 2 delen die per stuk 198 bifaciale zonnepanelen tellen (red. zie kader).

Helft stroomverbruik
Het is het eerste project voor IKEA in Europa waarbij zonnepanelen als carport boven parkeerplaatsen zijn geplaatst. IKEA Amersfoort had vorig jaar al de primeur van zonnepanelen aan de gevel.

Op het dak van de IKEA-vestiging in Son en Breugel lagen al enkele jaren 1.850 zonnepanelen met een totaalvermogen van circa 500 kilowattpiek. Gecombineerd wekken de zonnepanelen van het filiaal vanaf dit jaar 1,4 miljoen kilowattuur stroom op; goed voor ruim de helft van het stroomverbruik van 2,6 miljoen kilowattuur.

De zonnepanelen van IKEA Eindhoven in cijfers

Zonnepanelen: er is gekozen voor monokristallijn siliciumzonnepanelen, ieder uitgerust met 144 halve zonnecellen. De 1.584 dubbelzijdige glas-glaszonnepanelen hebben een vermogen van 530 wattpiek per stuk.

Omvormers: de zonnepanelen zijn aangesloten op omvormers van Huawei. Het gaat om omvormers van het type SUN2000-100KTL-M1.

Installatie: de zonnepanelen zijn gemonteerd door een van de weinige zonnepaneelinstallateurs die beschikt over een VCA**-certificaat. IKEA wenst de naam van de installateur niet bekend te maken (red. noot: het installatiebedrijf is bekend bij de redactie van Solar Magazine).

Hengelo volgt
In heel Nederland tellen de warenhuizen en het distributiecentrum van IKEA zo’n 45.000 zonnepanelen die goed zijn voor een derde van het Nederlandse stroomverbruik van de Zweedse keten.

IKEA onderzoekt de mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal zonnepanelen bij de verschillende winkels in Nederland. Hengelo wordt het tweede filiaal dat in 2022 zonnecarports zal krijgen. IKEA heeft zich ten doel gesteld om in 2025 alle gebouwen wereldwijd te laten draaien op 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Momenteel is dat in twee derde van de gevallen al de realiteit.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Groothandel

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Energiebedrijf Vrijopnaam zoekt:

(junior) Projectontwikkelaar Zon

32-40 uur - Noord-Brabant (Tilburg/Breda)
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!