De zonnepanelen wekken zonnestroom op voor zowel de gebruiker van het gebouw, dat door Nuveen Real Estate vorig jaar werd overgenomen van intospace, als voor klanten van Greenchoice in de regio.
Closed loop curtailment
In de regio Zaltbommel is sprake van netcongestie, KiesZon paste daarom closed loop curtailment toe om het maximale uit het beschikbare dakoppervlak van het distributiecentrum te halen. Closed loop curtailment houdt in dat er alleen stroom van de zonnepanelen wordt geleverd als het pand om stroom vraagt, met als doel om nooit terug te leveren aan het stroomnet.
KiesZon plaatste meters op het punt waar het pand is aangesloten op het elektriciteitsnet. Die meters registreren continu of er stroom in het pand wordt verbruikt. Als de meters merken dat het topping point bereikt wordt, oftewel er wordt door de 6 omvormers meer geproduceerd dan verbruikt, dan gaan de omvormers terug in vermogen zodat de levering van de zonnepanelen weer gelijk is aan het verbruik in het pand.
Rekenmodellen voor rendement
Om te kijken wat het rendement is met closed loop curtailment gebruikt KiesZon rekenmodellen gebaseerd op gelijktijdigheid. De kwartier/uurwaarden van het stroomverbruik in het pand worden opgevraagd en gelegd over een opwekprofiel waarin berekend wordt hoeveel energie op welk moment wordt opgewekt. Op deze manier wordt een bepaald percentage aan gelijktijdigheid berekend.
Het zonnedak in Zaltbommel telt in totaal een geïnstalleerd vermogen van 5 megawattpiek. Jaarlijks zal naar verwachting 4,5 miljoen kilowattuur aan zonnestroom geproduceerd worden door het systeem, wat weer resulteert in een geschatte CO2-reductie van ruim 2.600 ton.