logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
15 december 2021

‘Natuur en landschap ondergeschoven kindje in Regionale Energiestrategieën’

Er wordt in de Regionale Energiestrategieën (RES’en) bij de plannen voor windmolens en zonneparken onvoldoende rekening gehouden met natuur- en landschapswaarden. Dat stellen de natuur- en milieuorganisaties.

De Natuur en Milieufederaties, Vogelbescherming Nederland, Natuur & Milieu, LandschappenNL en Natuurmonumenten zijn teleurgesteld in de plannen van de 30 Nederlandse energieregio’s.

Natura 2000
‘In 6 RES-regio’s zijn zelfs “zoekgebieden” aangewezen voor duurzame-energieprojecten, die overlappen met de wettelijk beschermde Natura 2000-gebieden”, aldus Annie van de Pas, netwerkdirecteur van de Natuur en Milieufederaties.

Volgens de natuur- en milieuorganisaties is het positief dat er hard gewerkt wordt aan meer schone energie en burgers hier meer bij betrokken worden. Het is volgens hen echter een gemiste kans dat natuur- en landschapswaarden niet meegewogen zijn in de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Van de Pas: ‘We moeten de ecologische crisis tegelijk met de klimaatcrisis en energietransitie aanpakken. Dit kan door kwetsbare natuur te ontzien en de biodiversiteit te verhogen op plekken waar energieprojecten komen. Dat kan door de RES’en veel actiever opgepakt worden.’

Effect op natuur
De Natuur en Milieufederaties stellen op basis van eigen onderzoek dat in 19 van de 29 RES-regio’s geen zorgvuldige analyse is gemaakt van het effect van duurzame energiebronnen op de natuur en het landschap. In een derde van de RES’en zouden zoekgebieden (deels) in natuurgebieden liggen die behoren tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en ten minste 13 zoekgebieden kruisen vastgestelde Weidevogelkerngebieden. ‘In een aantal RES regio’s gaat het wel goed. Hun aanpak moet het voorbeeld worden voor de rest’, aldus Van de Pas.

Landelijke regie nodig
Volgens de 5 natuur-en milieuorganisaties is er landelijke regie nodig om integraal naar de zoekgebieden te kijken, omdat verkeerde keuzes langdurige negatieve consequenties kunnen hebben. De integraliteit en eenduidigheid zijn niet alleen essentieel om de natuur te beschermen en te versterken, maar zorgen er ook voor dat maatregelen meegenomen worden voor bijvoorbeeld stikstofvermindering, regulering van het waterpeil, klimaatadaptatie, mobiliteit en woningbouw. Bovenal moet er volgens de natuur- en milieuorganisaties, nog voordat er een locatie wordt aangewezen voor een mogelijk zonne- of windpark, een milieueffectrapportage opgesteld worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten