logo
wvhj2023
© Vorsselmans Solar
© Vorsselmans Solar
11 december 2021

Standaardisatie zonnepanelen moet montagesysteemfabrikanten verlossen van problemen

Het is fabrikanten van montagesystemen al jaren een doorn in het oog, het almaar toenemend aantal zonnepaneelformaten. De oorzaak ligt in het gebruik van verschillende wafers en zonnecellen.

Een oplossing lijkt langzamerhand in zicht nu de grootste fabrikanten ter wereld afspraken maken over standaardisatie. En dus kunnen montagesysteemfabrikanten, voor even, opgelucht ademhalen. Want aan het front woedt al een nieuwe strijd: die van overnamen…

In het kalenderjaar 2021 hebben montagesysteemfabrikanten die in de Benelux actief zijn stuk voor stuk nieuwe producten geïntroduceerd. Of het nu om binnenlandse of buitenlandse fabrikanten ging, allen hebben zij in de afgelopen periode gezocht naar slimme manieren om installateurs het grote aantal verschillende formaten zonnepanelen eenvoudiger te laten monteren.

One-size-fits-all-aanpak
Zonnepanelen zijn de afgelopen paar jaar zowel qua vermogen als qua grootte snel vooruitgegaan. Met een moduleaanbod dat meer divers is dan ooit tevoren, kunnen montagesysteemfabrikanten zich een one-size-fits-all-aanpak niet meer veroorloven.

Toch gloort er licht aan de horizon, want Trina Solar bereikte in de herfst van 2021 samen met andere fabrikanten overeenstemming over een nieuwe standaard voor 3 verschillende zonnepanelen met zonnecellen gebaseerd op M10-wafers van 210 bij 210 millimeter. JinkoSolar, JA Solar en LONGi werken op hun beurt aan een standaard voor zonnepanelen met zonnecellen gebaseerd op G12-wafers van 182 bij 182 millimeter. Samen proberen zij een standaard te creëren voor het dimensioneren van zonnepanelen en de afstand tussen montagegaten. De 3 fabrikanten hebben in de herfst van 2021 consensus bereikt over de formaten en afstand van de montagegaten voor zonnepanelen uitgerust met 54, 72 en 78 zonnecellen. Ze stellen dat een industriebrede adoptie van de standaard belangrijk is om potentiële problemen – zoals het ontstaan van microcracks tijdens de installatie – te voorkomen. Tot de adoptie van de nieuwe standaarden een feit is, zullen fabrikanten van montagesystemen een grote vraag ervaren naar systemen die zich flexibel aanpassen aan de verschillende zonnepaneelformaten.

Grondstofprijzen
Bij hun productinnovaties schenken de montagesysteemfabrikanten in toenemende mate aandacht aan circulariteit en het minimaliseren van materiaalgebruik. Dat is geen overbodige luxe, want ze hebben te maken met sterk stijgende grondprijzen als gevolg van de coronacrisis.

Zo bereikte de prijs voor aluminium in 2021 op de London Metal Exchange (LME) het hoogste niveau in 10 jaar tijd. Saillant detail: een jaar eerder – in april 2020 – bevond de prijs zich te midden van de coronacrisis juist nog op het laagste niveau in 10 jaar tijd. De prijs wordt opgedreven door energietekorten in India. Na China is India de grootste producent ter wereld van aluminium. Ook China heeft overigens al geruime tijd te maken met energietekorten. De verschillende provincies vaardigen daarom instructies aan bedrijven en burgers uit – waaronder de rantsoenering van stroom – als onderdeel van het nationale energiebeheersingsbeleid; de dual control policy. En dat rantsoen wordt ook in de staalindustrie gevoeld. Wereldwijd is in 2021 een recordhoeveelheid staal geproduceerd, maar de levertijd is desondanks opgelopen tot 6 maanden. De staalprijzen zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis bovendien met meer dan 200 procent gestegen en die situatie zal volgens marktanalisten pas in de eerste helft van 2022 verbeteren.

Lees hier het volledige artikel ‘Standaardisatie zonnepanelen moet montagesysteemfabrikanten verlossen van problemen’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten