logo
wvhj2023
© Sonnen
© Sonnen
11 december 2021

Proactieve monitoring stroomproductie zonnepanelen nog lang geen gemeengoed

Storingen in de omvormer, kabelschade, installatiefouten en vuile zonnepanelen. Stuk voor stuk kunnen ze leiden tot financiële verliezen voor eigenaren van zonnepanelen. Een snelle detectie is dan ook cruciaal.

Dat zou het verkopen van monitoring- en onderhoudscontracten voor installateurs gesneden koek moeten maken, onder het credo ‘big brother is watching you’.

Slimme installateurs verkopen hun klanten al enkele jaren een onderhoudscontract waarbij de consument voor enkele tientjes per jaar mag rekenen op proactieve monitoring van zijn pv-systeem. De vaste jaarlijkse contactmomenten met de eindgebruiker om de opbrengst van de zonnepanelen te bespreken, zorgen voor installateurs in de toekomst bovendien voor de mogelijkheid tot nieuwe verkopen in de vorm van extra zonnepanelen die nodig zijn voor de productie van stroom voor elektrische auto’s, de levering van bijbehorende laadpunten en de ingebruikname van thuisbatterijen.

Uitvallen omvormer
De Nederlandse netbeheerder Liander voorspelde in de zomer van 2021 tegenover de redactie van Solar Magazine dat het aantal consumenten dat geconfronteerd wordt met een zonnepaneelinstallatie die zichzelf vanwege te hoge netspanning uitschakelt, de komende jaren gaat toenemen. Een omvormer van zonnepanelen schakelt zichzelf uit als de netspanning boven de 253 volt dreigt te komen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op zonnige dagen aan het begin van de middag, als het aanbod van zonnestroom piekt en er weinig elektriciteitsvraag is.

Ruim 1.000 consumenten dienden in de eerste helft van 2021 bij netbeheerder Liander een klacht in, omdat zij stroom die hun zonnepanelen produceren niet ieder moment van de dag volledig konden terugleveren. Achter een individuele klacht schuilt volgens de netbeheerder vaak een groter probleem. De buren van de klager kampen bijvoorbeeld met hetzelfde probleem, maar weten dat niet omdat zij de opbrengst van hun zonnepanelen niet actief monitoren. En dat legt een groter probleem bloot: de prestaties van zonnepanelen worden té vaak niet gecontroleerd.

Zonnepanelen én batterij
Ook in Vlaanderen is het aantal klachten bij de netbeheerder opgelopen tot boven de 3.000. De Vlaamse Ombudsman pleit al geruime tijd voor een schadevergoeding. Netbeheerder Fluvius pleit op zijn beurt voor het verhogen van het zelfverbruik, bijvoorbeeld door als de zon schijnt de (af)wasmachine en droger aan te zetten en zo een piek in de stroomproductie tegen te gaan.

En dat is in Vlaanderen extra interessant, omdat Vlamingen die zonnepanelen op hun dak leggen sinds 2021 niet 1, maar 2 energiecontracten moeten afsluiten. Één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen. Naast elektriciteitscontracten met een vaste en een variabele prijs worden in Vlaanderen ook de eerste dynamische contracten aangeboden. Daarbij wordt de prijs doorgaans per uur bepaald op basis van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur.

In dat geval is niet de monitoring van de stroomproductie door de zonnepanelen, maar de monitoring van het verbruik van de zonnepaneeleigenaar de sleutel tot succes. Het optimaliseren van het gebruik van zelfopgewekte stroom is in Vlaanderen belangrijk en de eerste stap is begrijpen hoe en wanneer de elektriciteit wordt gebruikt. Het vermijden van het gebruik van stroom op het moment dat deze duur is, leidt dan immers direct tot een lagere energierekening. Logischerwijs zijn de Vlaamse zonnepaneeleigenaren die dit jaar een thuisbatterij hebben aangeschaft, vele duizenden in totaal, in het voordeel. Voor hen is het logischerwijs cruciaal dat de monitoring van de zonnepanelen en de batterijen geïntegreerd is.

Lees hier het volledige artikel ‘Proactieve monitoring stroomproductie zonnepanelen nog lang geen gemeengoed’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten