logo
wvhj2023
© LONGi
© LONGi
10 december 2021

Nieuwe wapenwedloop: zonnepanelen van de toekomst uitgerust met TOPCon- en heterojunctiezonnecellen

Waar de productie van grotere wafers en daarmee grotere zonnecellen en zonnepanelen de belangrijkste innovatie was van de afgelopen 5 jaar, is de nieuwe trend de overstap naar TOPCon- en heterojunctiezonnecellen.

Te midden van de strijd om het zonnepaneel van de toekomst kampen veel fabrikanten met problemen bij de toevoer van grondstoffen. Het wereldwijde tekort aan glas door deze transitie naar grootformaatproducten verdween in 2021 als sneeuw voor de zon, maar werd opgevolgd door een nog altijd voortdurend tekort aan silicium. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid in de loop van 2022 verdwijnen, omdat verschillende fabrikanten uitbreidingen hebben aangekondigd waardoor volgens marktonderzoeksbureau PV InfoLink de productiecapaciteit met meer dan 55 procent toeneemt. In 2023 zal de productiecapaciteit met nog eens 73 procent groeien. Het marktaandeel van de grootste siliciumfabrikanten ter wereld zal daarbij eind 2022 de 90 procent naderen. In 2021 stegen de prijzen zo hard – ze verdrievoudigden zelfs – dat het hoogste prijsniveau sinds 2011 werd bereikt. PV InfoLink verwacht echter dat de prijzen door de capaciteitsuitbreiding gedurende het kalenderjaar geleidelijk zullen dalen, in de eerste helft van 2022 zal echter geen sprake zijn van forse dalingen.

Wafers: M10 versus G12
In tegenstelling tot bij de siliciumproductie ziet de top 5 van waferfabrikanten tot en met 2025 hun marktaandeel slinken van ruim 80 procent naar bijna 70 procent. Ondanks dat M6-wafers van 166 bij 166 millimeter nog altijd mainstream zullen zijn bij de start van het kalenderjaar 2022, verwachten de marktanalisten dat M10- en G12-wafers officieel de strijd aangaan en in 2022 de nieuwe mainstream zullen worden. Daarbij is de industrie wel verdeeld in 2 kampen. De ene groep fabrikanten, met onder meer JA Solar, JinkoSolar en LONGi, omarmt de M10-wafers met een afmeting van 182 bij 182 millimeter en de andere groep fabrikanten met onder meer Trina Solar, Risen Energy, Canadian Solar en Tongwei, omarmt de nog grotere G12-wafers met een afmeting van 210 bij 210 millimeter.

De concurrentie onder waferfabrikanten zal door deze tweestrijd enkel intenser worden. In 2022 en 2023 wordt de strijd gewonnen door M10-wafers, maar daarna zal ook dit waferformaat marktaandeel inleveren. De G12-wafers zullen in 2025 twee derde van de markt beheersen en M10-wafers zullen de rest van de markt bedienen. Alle andere waferformaten zullen naar de verwachting van PV InfoLink in dat kalenderjaar uitgefaseerd zijn. 

Zonnecellen: n-type rukt op
De vraag die boven de markt hangt, is wanneer het gebruik van n-type zonnecellen mainstream wordt en welke varianten n-type de overhand zullen krijgen. In 2021 bedroeg de wereldwijde productie van n-type zonnecellen zo’n 6 gigawattpiek, maar die zal de komende jaren snel oprukken. Los van de keuze voor n-type of p-type silicium verwacht PV InfoLink dat investeringen van de fabrikanten vanaf 2023 vrijwel enkel zullen plaatsvinden voor TOPCon- en heterojunctiezonnecellen.

Lees hier het volledige artikel ‘Zonnepanelen van de toekomst uitgerust met TOPCon- en heterojunctiezonnecellen’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten