Net als in Nederland zijn ook in Vlaanderen de verkopen van zonneboilers tanende. Hoge gasprijzen spelen de zonneboiler echter in de kaart en de weg naar boven lijkt in de tweede helft van 2021 weer ingezet. Bovendien waait uit België een nieuwe zonnewarmtetechnologie over, die van geconcentreerde zonnewarmte…
In 2021 daalde in Nederland het aangevraagde subsidiebedrag voor zonneboilers binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in de eerste 3 kwartalen met meer dan 40 procent. Branchevereniging Holland Solar maakt zich in Den Haag hard om net als bij warmtepompen en isolatie, de subsidie in 2022 te verhogen van 20 naar 30 procent en zo de verkopen aan te jagen.
Warmtepompboiler
In Vlaanderen stabiliseren de verkopen van zonneboilers bij consumenten zich rond de 4.000 stuks per kalenderjaar. In 80 procent van de gevallen worden deze enkel voor het verwarmen van water ingezet en in 20 procent van de gevallen ook nog eens voor ruimteverwarming. Met de huidige verkoopaantallen is Vlaanderen ver verwijderd van het doel uit het Energieplan 2020 om jaarlijks 10.000 zonneboilers te installeren. Daarbij is het vooral de concurrentie met de warmtepompboiler – een warmtepomp met een boilervat – die de verkopen heeft doen dalen. Opvallend is dat slechts 1 op de 4 Vlamingen bij de installatie van een zonneboiler gebruikmaakt van de beschikbare subsidie.
Een nationale promotiecampagne voor de zonneboiler is zowel in Nederland als Vlaanderen geen overbodige luxe, want nog steeds lijkt het merendeel van de consumenten en bedrijven niet te weten wat de voordelen zijn van zonnewarmte.
Ambassadeur
Met de provincie Zuid-Holland heeft de Nederlandse zonnewarmtesector alvast een ware ambassadeur in huis. In een onderzoek in opdracht van de provincie naar de potentie van zonthermie wordt de technologie door onderzoeksinstituut CE Delft bestempeld als ‘een vergeten warmtebron met grote kansen’. De provincie ziet zonnewarmte als een goede en welkome aanvulling op andere duurzamewarmtebronnen in Zuid-Holland. De provincie wil dat er in de Regionale Structuur Warmte – die in alle 30 Nederlandse energieregio’s onderdeel is van hun Regionale Energiestrategie – meer aandacht komt voor zonnewarmte. De provincie wil de technologie dan ook gaan ondersteunen en nieuwe projecten opzetten.
Dat de acties van de provincie Zuid-Holland navolging krijgen is niet onwaarschijnlijk, alhoewel dat wel eerder op gemeentelijk dan op provinciaal niveau zal gebeuren. Zonnewarmte speelt namelijk vooral lokaal een rol en zou perfect passen in de Transitievisies Warmte die alle Nederlandse gemeenten moeten opstellen. Toepassing kan dan bijvoorbeeld op wijkniveau plaatsvinden door grootschalige opwek met zonnecollectoren buiten de stad voor het voeden van een warmtenet. Interessant is ook het gebruik van zonnecollectoren op de daken, bijvoorbeeld in combinatie met een opslagvat en warmtepomp. Hiermee kunnen woningen en andere gebouwen nu al van het gas worden gehaald, of in ieder geval – als opstap naar een klimaatneutraal 2050 – voor een belangrijk deel. Deze hybride systemen zijn wat dat betreft een absolute no regret-optie die het verdienen om door consumenten en bedrijven omarmd te worden.