logo
wvhj2023
© Zonnegilde
© Zonnegilde
8 december 2021

ISDE: 30 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2022 voor zonnepanelen en windmolens

Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is er in het kalenderjaar 2022 geen 40 maar 30 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonnepanelen en windmolens.

Daarmee wordt het subsidiebudget met 10 miljoen euro verlaagd ten opzichte van het lopende kalenderjaar. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Yeşilgöz-Zegerius bekendgemaakt.

Verre van leeg
Vooralsnog lijken de gevolgen beperkt, omdat de subsidiepot in 2021 verre van leeg zal gaan. Ondanks de recordmaand november – waarin voor 3,6 miljoen euro subsidie werd aangevraagd voor zonnepanelen – is pas 12,3 miljoen euro subsidie aangevraagd in 2021.

Geen maximumvermogen meer
Waar de ISDE-subsidie in 2021 van kracht is voor zakelijke partijen die een zonnepanelensysteem van 15 tot 100 kilowattpiek laten installeren, vervalt in 2022 de bovengrens van 100 kilowattpiek. De hoogte van de subsidie voor zonnepanelen, 125 euro per kilowattpiek vermogen, blijft gelijk.

Voor windmolens vervalt de voorwaarde dat het gezamenlijk rotoroppervlak van windturbines ten hoogste 500 vierkante meter mag zijn.

Te veel investeringen niet in aanmerking
De reden voor de aanpassingen is volgens de staatssecretaris dat door deze bovengrenzen te veel investeringen niet in aanmerking kwamen voor subsidie. Daarnaast bleek dat in de praktijk kan worden volstaan met de beperking dat alleen installaties voor subsidie in aanmerking komen indien deze beschikken over een netaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère.

Voor de ISDE loopt de openstellingsperiode komend kalenderjaar van 3 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten