logo
wvhj2023
© Alfen
© Alfen
30 november 2021

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius: ‘Energieopslag onmisbaar voor congestiemanagement’

‘Zowel klein- als grootschalige energieopslaginstallaties zijn onmisbaar voor congestiemanagement in het elektriciteitsnet en voor kort- en langdurige opslag.’ Dat stelt staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius.

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat doet deze uitspraak in haar antwoorden op Kamervragen van VVD’er Silvio Erkens.

Toekomstig energiesysteem
‘Energieopslag is een van de vormen van flexibiliteit die nodig is in het toekomstige energiesysteem’, schrijft Yeşilgöz-Zegerius. ‘Daarbij speelt ondergrondse energieopslag een belangrijke rol in het behouden van de balans tussen vraag en aanbod van energie op grote schaal richting 2030 en daarna. Tot zeker 2030 leveren de gascentrales de benodigde flexibiliteit in het elektriciteitssysteem terwijl we overschakelen naar een meer duurzaam energiesysteem. Daarna zullen CO2-vrije gassen, zoals groen gas en waterstof, een grotere rol spelen in het aanbieden van regelbaar vermogen.’

Instrumenten
Erkens wilde onder meer van Yeşilgöz-Zegerius weten welke instrumenten en financiële regelingen nu worden ingezet door het kabinet om het gebruik van energieopslag te bevorderen. Ze stelt dat er vooral sprake is van marktwerking. ‘Er zijn sterke prikkels om ook in situaties van bijvoorbeeld weinig aanbod van wind en zon, vraag en aanbod in evenwicht te houden. De hogere prijzen die op die momenten ontstaan, maken dat investeringen in flexibiliteit kunnen worden terugverdiend. In combinatie met het Europese Emissiehandelssysteem ETS voor elektriciteitsopwekking en grote industriële installaties met uiteindelijk tot netto 0 afnemende CO2-uitstootrechten, zal uiteindelijk ook de flexibiliteit per saldo CO2-vrij worden. Om te zorgen dat er voldoende flexibiliteit in het systeem is en om innovatieve projecten te bevorderen, zijn er nationale en Europese instrumenten beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld verschillende flexibiliteitstechnieken die worden gestimuleerd met de SDE++ zoals industriële boilers, de DEI zoals ondergrondse waterstofopslag in zoutcavernes en MOOI zoals batterijen.

77 projecten
Uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt volgens de staatssecretaris dat er 77 projecten in de periode 2018-2020 subsidie hebben gekregen voor energieopslag. ‘Sommige zijn nog gaande en er zijn nieuwe projecten gestart met en zonder subsidie voor onder andere batterijen, power-to-gas (p2g), warmteopslag, compressed air energy storage (caes), pompaccumulatie (opac) en ondergrondse waterstofopslag.’

In de projecten is een bedrag van 40,3 miljoen euro aan publieke middelen geïnvesteerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten