Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Provincie Gelderland leent Alliander 268 miljoen euro voor uitbreiding stroomnet
© Alliander

Provincie Gelderland leent Alliander 268 miljoen euro voor uitbreiding stroomnet

Netwerkbedrijf Alliander heeft van de provincie Gelderland definitief een lening toegezegd gekregen van 268 miljoen euro. Het geld wordt benut om netbeheerder Liander het stroomnet te laten uitbreiden.

Alliander vroeg zijn aandeelhouders onlangs om een lening van 600 miljoen euro. De provincie Gelderland is met 44,7 procent de grootste aandeelhouder en legt het grootste bedrag in.

1,2 miljard euro investeren
‘Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en ook op deze manier bijdragen aan de energietransitie,’ duidt verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink het besluit. ‘Daarbij zal Alliander rond de 2 procent rente gaan betalen op de lening. Dat is meer dan we zouden krijgen als we het geld bij het Rijk moeten stallen.’

Het elektriciteitsnet in Nederland loopt op steeds meer plekken tegen zijn grenzen aan. Het kan de groeiende vraag naar stroom nauwelijks aan. Ook het terugleveren aan het elektriciteitsnet van duurzame stroom van wind- en zonneparken komt in de knel. Beide ontwikkelingen spelen ook in Gelderland. De komende jaren verwacht Alliander daarom 1,2 miljard euro per jaar te investeren in de energie-infrastructuur.

76 aandeelhouders
Het geld voor die investeringen wordt grotendeels geleend op de kapitaalmarkt. Om daar goedkoop te kunnen lenen, moet het netwerkbedrijf meer eigen geld hebben. Vandaar het verzoek aan zijn aandeelhouders om een zogenaamde reverse converteerbare hybride obligatielening. Dat is een lening die voor de helft meetelt als eigen vermogen en zo nodig door Alliander omgezet kan worden in aandelen met bijbehorende dividenduitkering.

Alle 76 aandeelhouders is gevraagd naar rato van hun aandelenkapitaal mee te doen. Daarbij vraagt Alliander of aandeelhouders als dat nodig blijkt 25 procent extra willen lenen. Op die manier wordt het bedrag ook opgehaald als niet iedereen instemt. Gelderland is bereid dit te doen en heeft ingestemd met een lening van tussen de 268 en 335 miljoen euro. Hoe hoog de lening precies gaat zijn, wordt dus pas duidelijk als alle aandeelhouders antwoord hebben gegeven. Alliander heeft de aandeelhouders gevraagd om uiterlijk 1 december 2021 te besluiten.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
TPSolar BV zoekt:

Junior Projectontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Lijnden, 1175 RM, Melbournestraat 9
G2 Energy zoekt:

Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Uddel en/of Zutphen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!