logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
1 november 2021

TenneT en Liander bouwen energieneutraal transformatorstation in Oosterhout

In Oosterhout, vlak bij Nijmegen, bouwen netbeheerders TenneT en Liander een nieuw transformatorstation om het volle stroomnet uit te breiden. Het wordt een energieneutraal transformatorstation.

Op het station tussen de Griftdijk en bedrijventerrein Park 15, ten zuiden van de afrit van de A15, staan ook biodiversiteit en CO2-reductie centraal.

2023 klaar
In de omgeving van Nijmegen-Noord komen steeds meer woningen en bedrijven, waardoor de vraag naar elektriciteit toeneemt. Ook wordt er steeds meer duurzame energie opgewekt door windturbines en zonnepanelen. De huidige netinfrastructuur is hier niet op berekend en daarom bouwen TenneT en Liander een nieuw, gezamenlijk transformatorstation.

Liander is begin dit jaar gestart met de bouw. TenneT is eind oktober gestart. Het station is naar verwachting medio 2023 klaar.

Wadi
Om het station heen komen lokale bomen en struiken te staan, zoals esdoorn, vogelkers, krentenboom, water- en treurwilg. Tussen de bomen wordt gras gezaaid met kruiden en bloemen. Tussen de begroeiing wordt een bijenhotel geplaatst. Verder komt er een wadi – een geul om water op te vangen – met natuurvriendelijke oevers waar amfibieën zich kunnen vestigen en vogels en zoogdieren kunnen drinken.

Het station past bij de ambities van Nijmegen. De gemeente wil economische ontwikkelingen en duurzame energie in en om de stad stimuleren. Tegelijkertijd wil Nijmegen een aaneensluitend groen landschap creëren, om zo ruimte te bieden aan dieren die het zwaar hebben, zoals buizerd, roek, steenuil, modderkruiper en poelkikker. Bij de ontwikkeling van het nieuwe transformatorstation is daarom veel rekening gehouden met de omliggende natuur.

Sedum dak
Niet alleen om het transformatorstation heen is het straks groen. Ook het station zelf krijgt een groene uitstraling. Zo wordt er geen grind gestort tussen de elektriciteitsinstallaties, wat normaal gebruikelijk is. Een van de dienstgebouwen krijgt een dak beplant met sedum en de ander wordt bekleed met hout.

Verder worden er maatregelen getroffen om het bedieningsgebouw energieneutraal te maken en wordt er tijdens de bouw zo min mogelijk CO2 uitgestoten. Zo wordt er gebruikgemaakt van nieuwe modellen graafmachines die minder CO2 uitstoten. Hierbij wordt de grond die moet worden afgegraven op het terrein zelf, hergebruikt. Op die manier hoeft de grond niet te worden afgevoerd door vrachtwagens. Daarnaast worden er op het gras zonnepanelen aangebracht, komt er een energiezuinig koelsysteem en komen er laadpalen voor elektrische auto’s. Tijdens het ontwerpproces is gelet op het beperken van grondstoffen, zoals staal en beton. Tot slot wordt er in een materiaalpaspoort vastgelegd welke materialen in welke hoeveelheden zijn toegepast. Als het gebouw ooit weer wordt afgebroken, is dan meteen te zien welke materialen hergebruikt kunnen worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten