logo
wvhj2023
© Oceans of Energy
© Oceans of Energy
11 november 2021

Oceans of Energy: nieuwe uitbreiding zonnepark op Noordzee met 1 megawattpiek zonnepanelen

Oceans of Energy gaat zijn zonnepark op zee voor de kust van Scheveningen opnieuw uitbreiden. Het zonnepark wordt 20 keer zo groot, herbergt straks 1 megawattpiek aan zonnepanelen en moet vervolgens doorgroeien.

In de komende jaren wil Oceans of Energy het pv-systeem opschalen naar een omvang van 10 megawattpiek en vervolgens 100 megawattpiek. Op dat moment wekt het genoeg stroom op voor 30.000 huishoudens.

DEI+
De uitbreiding van het offshorezonnepark naar 1 megawattpiek wordt ondersteund met een publieke bijdrage via de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

‘Met deze opschaling zetten wij, samen met onze partners en observers, weer een enorme stap richting een toekomst waarin Nederland zijn volledige energiebehoefte uit hernieuwbare energie van eigen zee en land kan halen’, aldus Allard van Hoeken, oprichter en chief executive officer van Oceans of Energy. ‘Met slechts 5 procent van de Nederlandse Noordzee kunnen we met zon op zee al de helft van de hele Nederlandse energiebehoefte opwekken.’

Bedrijven
Meer dan 20 partijen, waaronder Vattenfall en RWE Renewables, hebben zich aangesloten bij het offshore-pv-project als partner of observer. Zo faciliteert Deltares testen in de Deltares Delta Flume en leidt het het stakeholderonderzoek. Fugro zal de offshore- bewegingen monitoren. NIOZ en Wageningen Marine Research voeren de ecologische monitoring uit. De Twentsche Kabelfabriek (TKF) ontwikkelt en fabriceert de power export-kabel. Primo Marine leidt het proces rondom de offshore-kabelinstallatie. North Sea Farmers beheert de offshore-testsite waar de pilot wordt geïnstalleerd.

Vattenfall heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn en ondersteuning te geven aan het project als observer, net als RWE en Ventolines.

Onderzoeksinstellingen
TNO voert in het project onderzoek uit naar de geschiktheid van zonnepanelen voor offshore gebruik en doet studie naar integratie bij windparken. De Universiteit Utrecht (UU) doet onderzoek naar de energieopbrengst.

Vogelpopulaties
Rijkswaterstaat is beheerder van de Noordzee en kijkt vanuit die rol mee naar aspecten die samenhangen met het offshore solar park zoals bijvoorbeeld ecologie.

Tot slot is Vogelbescherming Nederland observer en kijkt mee hoe via het project de kennis kan worden vergroot over het effect van drijvende zonnepanelen op vogelpopulaties.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten