Solar Magazine - Voorlopige correctiebedragen SDE++: stijgende prijzen stroom en gas nog niet verwerkt
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Voorlopige correctiebedragen SDE++: stijgende prijzen stroom en gas nog niet verwerkt
© Vattenfall

Voorlopige correctiebedragen SDE++: stijgende prijzen stroom en gas nog niet verwerkt

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius heeft de voorlopige correctiebedragen van de subsidieregeling SDE+(+) bekendgemaakt. In de correctiebedragen zijn de stijgende energieprijzen nog niet verwerkt.

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft de correctiebedragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (en Klimaattransitie), kortweg SDE+(+) gepubliceerd in de Staatscourant.

Voorschot
​Ondernemers die SDE+(+)-subsidie ontvangen, krijgen iedere maand een voorschot voor de verwachte subsidiabele energieproductie in het komende kalenderjaar. Die voorschotten corresponderen met 80 procent van te subsidiëren energieproductie. De voorschotten worden berekend met een voorlopig correctiebedrag dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent als verwachting van de energieprijs in het komende jaar. Omstreeks april stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de definitieve correctiebedragen vast.

Dit gebeurt aan de hand van de feitelijke ontwikkeling van de elektriciteits-, gas- en/of warmteprijzen. Er wordt vervolgens gekeken of ondernemers te weinig of te veel SDE++-subsidie hebben ontvangen. Die bijstelling kan zowel positief als negatief zijn. Bij een negatieve bijstelling heeft men te veel SDE++-subsidie ontvangen. Dit bedrag verrekent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met de toekomstige voorschotten.

Recente prijsstijgingen
Voor het vaststellen van de correctiebedragen maakt het ministerie gebruik van de adviezen van het PBL. In het advies ‘Voorlopige correctiebedragen 2022 voor de SDE++’ schrijft het PBL dat de recente prijsstijgingen op de energiemarkt niet in de voorlopige correctiebedragen zijn verwerkt.

‘Het bepalen van de correctiebedragen betreft een technische doorrekening die, conform de rekenmethode van de SDE++, is gebaseerd op de handelsdata over de periode van 1 september 2020 tot en met 31 augustus 2021. Sinds 31 augustus 2021 zijn de prijzen van aardgastermijncontracten aanzienlijk gestegen’, schrijven de onderzoekers. ‘Omwille van de voorspelbaarheid en continuïteit van de regeling houden wij vast aan de bestaande rekenmethode, waardoor deze prijsstijgingen niet tot uiting komen in de huidige analyse. Deze worden wel zichtbaar in de definitieve correctiebedragen 2021 die begin 2022 worden gepubliceerd en de voorlopige correctiebedragen 2023 die eind 2022 worden gepubliceerd. Daarom dienen projectontwikkelaars rekening te houden met deze prijsontwikkelingen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!