logo
wvhj2023
© Peter de Kievith | Dreamstime.com
© Peter de Kievith | Dreamstime.com
13 oktober 2021

Stijgende energierekening: Eigen Huis wil ruimhartige compensatie en extra stimuleringsmaatregelen

De Vereniging Eigen Huis wil dat het demissionaire kabinet een ruimhartige compensatie in het leven roept voor de stijgende energierekening door de hoge stroom- en gasprijs, en extra stimuleringsmaatregelen invoert.

De vereniging stelt veel verontrustende telefoontjes binnen te krijgen van leden die zich zorgen maken over de stijgende energierekening. Huiseigenaren geven aan dat de lasten te hoog zijn en dat zij de energienota niet meer kunnen betalen. Dit geldt vooral voor woningbezitters met een kleine portemonnee die geen mogelijkheid zien hun woning energiezuiniger te maken. 

Extra subsidie
Eigen Huis wil dat het kabinet met een regeling komt die de hoge kosten compenseert. Daarnaast moeten extra stimuleringsmaatregelen de financiële en praktische barrières van huiseigenaren wegnemen als het gaat om het verduurzamen van een woning. Met deze stimuleringsmaatregelen, zoals extra subsidie, worden huiseigenaren in staat gesteld om daadwerkelijk iets te doen aan het verminderen van het gasverbruik. Zij kunnen dan hun woning isoleren of een hybride warmtepomp aanschaffen, zodat de energienota betaalbaarder wordt.

‘Naast de energielasten (gas, elektriciteit en belastingen) betalen consumenten ook nog eens 21 procent btw’, duidt de vereniging. ‘Dit levert de overheid honderden miljoenen op. De al eerder door de overheid toegezegde 375 miljoen is lang niet genoeg om de hoge kosten naar beneden te drukken. Met dit bedrag krijgen huishoudens maar zo’n 45 euro compensatie, terwijl de energienota honderden euro’s duurder kan worden. Daarnaast zullen de btw-inkomsten voor de overheid alleen maar toenemen, wanneer de tarieven blijven stijgen.’ Eigen Huis stelt dat deze extra opbrengsten minimaal moeten terugvloeien naar de consument, om zo de lasten te verlichten.

Collectieve inkoopactie
Eigen Huis organiseert zelf met regelmaat een collectieve inkoopactie waarmee consumenten financieel voordeel kunnen behalen door het gezamenlijk inkopen van energie. De huidige stijgende energieprijzen hebben volgens de vereniging geleid tot een overweldigende belangstelling voor de Collectieve Inkoop Energie. Daardoor is het niet meer mogelijk om deel te nemen aan de huidige inkoopronde.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten