logo
wvhj2023
© Skysun
© Skysun
12 oktober 2021

Skysun opent op Slachthuis van Anderlecht grootste Europa bipv-installatie met 5.808 zonnepanelen

Skysun heeft op het Slachthuis van Anderlecht – de Halle des Abattoirs – de naar eigen zeggen grootste gebouwgeïntegreerde pv (bipv)-installatie van Europa geopend. Er zijn 5.808 zonnepanelen geplaatst.

De Halle des Abattoirs van Anderlecht, die dateert van het einde van de 19e eeuw, kreeg de afgelopen periode een heuse facelift. De pv-installatie op het dak zal jaarlijks goed zijn voor 1.653 megawattuur zonnestroom; het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van meer dan 700 gezinnen.

Beschermd monument
Het project werd gefinancierd door burgercrowdfunding. Thomas Dermine, federaal staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen: ‘Het is een innovatief project, zeker wat het financiële luik betreft. Het geeft burgers de mogelijkheid mee te werken aan de duurzame ontwikkeling van hun wijk. Ik moedig de ontwikkeling van transparante financiële modellen aan die ten dienste staan van de stad en zijn inwoners.’

De zonnepanelen bestrijken een oppervlakte van 12.000 vierkante meter. Léopold Coppieters, medeoprichter van Skysun, over het project: ‘Het is uitzonderlijk dat de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van Brussel de uitrol van zonne-energie op een geklasseerd gebouw (red. een beschermd monument) toestaat. Het werd mogelijk gemaakt dankzij een technische innovatie die wij hebben ontwikkeld en die hernieuwbare energie in alle discretie in het dak integreert, waarbij tegelijk de isolatie en de waterdichtheid van het historische 19e-eeuwse gebouw worden gegarandeerd. Met onze oplossing laten we de oorspronkelijke esthetiek van het zinken dak mooi uitkomen, mét een modern tintje.’

Geoctrooieerd aluminium profiel
De technologie die Skysun heeft toegepast, is gebaseerd op het gebruik van een combinatie van standaard-dakbedekkingsproducten voor zonnepanelen en een geoctrooieerd aluminium profiel met de naam Zinclike. Dit profiel wordt gebruikt om het Parijse uitzicht van een zinken dak na te bootsen. Het resultaat is licht én goedkoop en voldoet aan de strengste afdichtingsspecificaties, omdat het gebaseerd is op standaard-afdichtingsoplossingen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten