logo
wvhj2023
© Rob van Hal | Dreamstime.com
© Rob van Hal | Dreamstime.com
5 oktober 2021

Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn afgelopen maand in recordtempo gestegen. In september steeg de prijs van stroom met 57 procent en van gas met 46 procent. Energiebedrijven hebben hun tarieven verhoogd.

Dat meldt zonne-energiebedrijf Zonneplan op basis van eigen onderzoek.

31,5 eurocent per kilowattuur
De inkoopprijzen voor energie rijzen steeds verder de pan uit. Dat komt volgens Zonneplan met name doordat de gasprijs stijgt tot hoogten die niemand had voorzien. Waar de prijs per kuub gas in augustus op gemiddeld 45,7 eurocent lag, kwam deze in september uit op 66,7 eurocent. De stroomprijs volgt en steeg in een maand tijd van 10,5 eurocent naar 16,5 eurocent per kilowattuur. Dat is respectievelijk 25,5 en 31,5 eurocent inclusief belastingen.

Prijs vaste contracten
De afgelopen maanden werd al regelmatig gewaarschuwd dat de inkoopprijsstijgingen uiteindelijk hun weerslag zouden hebben op de prijs voor vaste contracten. Zonneplan meldt dat dit inmiddels realiteit is. Afgelopen vrijdag verhoogden de meeste energieleveranciers volgens het bedrijf de prijzen van hun vaste en variabele contracten. Bij een jaarcontract betaalt de consument volgens de top 10 op Gaslicht.com gemiddeld 1,26 euro per kuub gas en 31,3 eurocent per kilowattuur stroom.

Met deze prijsopvoering compenseren energiebedrijven zichzelf ook deels voor de geleden schade in de afgelopen maanden. Uit het feit dat de nieuwe vaste contractprijzen niet hoger zijn dan de inkoopprijzen van afgelopen recordmaand, spreekt volgens Zonneplan de verwachting dat de inkoopprijzen zullen gaan dalen. Dat maakt dat consumenten die in de komende periode moeten overstappen er goed aan doen om te kiezen voor een dynamisch energiecontract op basis van inkoopprijzen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten