Solar Magazine - Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder
© Rob van Hal | Dreamstime.com

Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn afgelopen maand in recordtempo gestegen. In september steeg de prijs van stroom met 57 procent en van gas met 46 procent. Energiebedrijven hebben hun tarieven verhoogd.

Dat meldt zonne-energiebedrijf Zonneplan​ op basis van eigen onderzoek.

31,5 eurocent per kilowattuur
De inkoopprijzen voor energie rijzen steeds verder de pan uit. Dat komt volgens Zonneplan met name doordat de gasprijs stijgt tot hoogten die niemand had voorzien. Waar de prijs per kuub gas in augustus op gemiddeld 45,7 eurocent lag, kwam deze in september uit op 66,7 eurocent. De stroomprijs volgt en steeg in een maand tijd van 10,5 eurocent naar 16,5 eurocent per kilowattuur. Dat is respectievelijk 25,5 en 31,5 eurocent inclusief belastingen.

Prijs vaste contracten
De afgelopen maanden werd al regelmatig gewaarschuwd dat de inkoopprijsstijgingen uiteindelijk hun weerslag zouden hebben op de prijs voor vaste contracten. Zonneplan meldt dat dit inmiddels realiteit is. Afgelopen vrijdag verhoogden de meeste energieleveranciers volgens het bedrijf de prijzen van hun vaste en variabele contracten. Bij een jaarcontract betaalt de consument volgens de top 10 op Gaslicht.com gemiddeld 1,26 euro per kuub gas en 31,3 eurocent per kilowattuur stroom.

Met deze prijsopvoering compenseren energiebedrijven zichzelf ook deels voor de geleden schade in de afgelopen maanden. Uit het feit dat de nieuwe vaste contractprijzen niet hoger zijn dan de inkoopprijzen van afgelopen recordmaand, spreekt volgens Zonneplan de verwachting dat de inkoopprijzen zullen gaan dalen. Dat maakt dat consumenten die in de komende periode moeten overstappen er goed aan doen om te kiezen voor een dynamisch energiecontract op basis van inkoopprijzen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
ODE Vlaanderen zoekt:

Beleidsmedewerker zon

Fulltime (40 uur) - Brussel
Zonnefabriek zoekt:

Elektricien (niveau 3)

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!