logo
wvhj2023
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
21 september 2021

‘Stroom was in Nederland nog nooit zo duur als afgelopen week’

Stroom was in Nederland nog nooit zo duur als afgelopen week. Dat stelt Zonneplan op basis van een eigen analyse. Het zonne-energiebedrijf houdt dagelijks de uurprijzen van elektriciteit op de EPEX-spotmarkt bij.

Het gemiddelde lag in de week van 13 tot en met 19 september op 32,74 eurocent per kilowattuur. Daarmee steeg de inkoopprijs voor stroom volgens Zonneplan voor de derde week op rij met meer dan 2 eurocent.

Duurst benodigde bron
‘De torenhoge gasprijzen zijn nog altijd de grote boosdoener’, stelt Zonneplan. ‘We hebben nog altijd veel gas nodig om in onze stroomvraag te kunnen voorzien. Daardoor is er haast een rechtstreeks verband tussen de gas- en de stroomprijs. Zelfs wanneer er relatief veel wind- en zonnestroom wordt opgewekt, bepaalt de duurste benodigde bron – doorgaans gas – de stroomprijs.’

140 procent stijging in 4 maanden
Het effect is nog duidelijker te zien wanneer de prijs voor stroom ontleed wordt. ‘Zo’n 15 eurocent van de kilowattuurprijs bestaat uit belastingen. Die betaal je altijd. Afgelopen week was de kale stroomprijs dus ruim 17 eurocent. Ter vergelijking: eind mei zaten we nog rond de 7 eurocent, een stijging van meer dan 140 procent dus. Voor een gemiddeld huishouden zou dit op jaarbasis zo'n 270 euro extra aan stroomkosten betekenen.’

De prijsstijging heeft voor Nederlanders met een vast energiecontract – zo’n 95 procent – geen directe gevolgen. Wie binnenkort een nieuw energiecontract moet afsluiten, zal het echter duidelijk merken. Een toekomstige prijsdaling is nog niet voorzien, waardoor energieleveranciers vermoedelijk de hoge inkoopprijzen doorberekenen aan de consument.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten