logo
wvhj2023
© Soluxa
© Soluxa
24 september 2021

PV++: gekleurde zonnegevels voor duurzame architectuur: ‘De markt is er klaar voor en wij ook’

Solar Magazine neemt ieder kwartaal een of meerdere zonne-energiegerelateerde projecten uit de topsector Energie onder de loep. Ditmaal PV++ dat de Vibrant-nanotechnologie voor gekleurde zonnepanelen ontwikkelt.

Woensdag 28 juli markeerde een mijlpaal binnen het PV++. Op de Radboud Universiteit in Nijmegen werd een gevel met gekleurde zonnepanelen van Soluxa in gebruik genomen. Hiermee wordt een techniek gedemonstreerd waarmee zonnepanelen in alle denkbare kleuren kunnen worden gemaakt.

Toekomst
‘Ik houd me als natuurkundige al 14 jaar bezig met pv’, vertelt Lourens van Dijk van start-up Soluxa. ‘Al tijdens mijn master en promotieonderzoek waren gekleurde zonnepanelen voor building integrated pv (bipv) een thema. Destijds was het aanbrengen van zonnepanelen op gevels echter een kostbare optie. Dat is inmiddels veranderd. De prijzen zijn enorm gezakt en het dakoppervlak van gebouwen met meerdere verdiepingen is vaak te klein om met pv aan de stroomvraag te voldoen. Bovendien zijn gekleurde zonnepanelen een volwaardig alternatief voor traditionele gevelbekleding, waardoor er wordt bespaard op materiaal en kosten. Gekleurde bipv heeft toekomst, want niemand wil alle gevels bekleden met lelijke, zwarte zonnepanelen. Met de door Soluxa ontwikkelde nanocoating Vibrant bieden we daar een unieke oplossing voor.’

Hoog rendement
Vibrant is een coating op basis van nanotechnologie. Het kan in iedere gewenste kleur middels een depositieproces op elk zonnepaneel worden aangebracht, inclusief het aluminium frame. Waar andere kleuringsmethoden van zonnepanelen vaak gepaard gaan met een hoog rendementsverlies, varieert de opbrengst van zonnepanelen met de nanocoating Vibrant van 80 procent – voor felle kleuren – tot 98 procent ten opzichte van een zwart zonnepaneel. Bovendien vergroot kleur het toepassingsgebied van zonnepanelen in de gebouwde omgeving. Met kleuropties worden zonnegevels immers veel aantrekkelijker. Binnen het TKI-project PV++ sloeg Soluxa de handen ineen met Radboud Universiteit Nijmegen om de technologie marktklaar te maken.

Kleurconsistentie en kostenefficiëntie
‘Vanuit het belang van esthetische waarde verkennen we de mogelijkheden van diverse montagesystemen, bijvoorbeeld blinde montage- en inlegsystemen’, aldus Van Dijk. ‘We werken hiervoor samen met diverse partijen. De Applied Materials Science group van Radboud Universiteit doet metingen aan de testinstallatie, bijvoorbeeld op het gebied van opbrengst, degradatie en verkleuring. De pilot bestaat uit 60 vierkante meter aan zonnepanelen in 14 verschillende kleuren. Ondertussen ontwikkelen we een geautomatiseerd productieproces. Daarbij zijn het realiseren van consistentie in kleur en kostenefficiëntie uiteraard essentieel.’

Lees hier het volledige artikel ‘De markt is er klaar voor en wij ook’ in de september 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten