Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Sungevity en WEEE Nederland lanceren ZonNext: weeshuis voor hergebruik zonnepanelen
© ZonNext

Sungevity en WEEE Nederland lanceren ZonNext: weeshuis voor hergebruik zonnepanelen

Sungevity en WEEE Nederland hebben het startschot gegeven voor het onlineplatform ZonNext dat circulaire zonne-energie nastreeft. Het ‘weeshuis’ geeft gebruikte zonnepanelen na een extra keuring een tweede leven.

Roebyem Anders overhandigt woensdag in de zonnepanelenfabriek van Exasun het eerste gebruikte ‘dakloze’ zonnepaneel aan Stichting Exodus, een stichting die ex-gedetineerden een nieuw ‘dak’ en leven geeft. De tweedehandszonnepanelen worden aangeboden door Forteiland Pampus, de eerste eigenaar van de zonnepanelen.

Vraag en aanbod
Stichting ZonNext brengt vraag en aanbod voor tweedehands zonne-energiesystemen samen. Zonnepanelen op het platform kunnen zowel tegen een gereduceerde prijs als kosteloos worden aangeboden. Zo wordt gewerkt aan het maximaliseren van de klimaatwinst van zonnepanelen, het verminderen van de productie van e-waste, een daling van de prijs van zonnepanelen en het eerlijker en socialer maken van zonnepanelen. Tot slot hoopt de stichting de Nederlandse zonne-energiesector minder afhankelijk te maken van import.

Roebyem Anders, oprichter van Sungevity en samen met Isabeau Mensing initiatiefnemer van ZonNext dat voortkomt uit het Fair Solar Netwerk, dat weer ondersteund wordt door de provincie Zuid-Holland: ‘Er moet gewerkt worden aan een oplossing voor de groeiende afvalstroom die ontstaat als zonnepanelen weer van daken of uit zonneparken worden gehaald. Helaas zijn er nu in Nederland geen recyclingfaciliteiten die ervoor kunnen zorgen dat waardevolle grondstoffen – zoals silicium, koper en zilver – in zonnepanelen hergebruikt kunnen worden. Bovendien belanden veel zonnepanelen die nog goed werken op de afvalhoop. Daarom is hergebruik zo belangrijk.’

Keuring TÜV-gecertificeerd
Elk gebruikt zonnepaneel op het platform ZonNext wordt op professionele wijze ingezameld, TÜV-gecertificeerd gekeurd en wordt door gekwalificeerde installateurs weer geïnstalleerd. ZonNext werkt onder andere samen met HVC, gemeente Amsterdam en Stichting Schooldakrevolutie.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Wattkraft GmbH & Co. KG zoekt:

Front Office medewerker – Inside Sales

Fulltime (40 uur) - 3552ez
kWh People zoekt:

PV Engineer

Fulltime (40 uur) - Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!