Roebyem Anders overhandigt woensdag in de zonnepanelenfabriek van Exasun het eerste gebruikte ‘dakloze’ zonnepaneel aan Stichting Exodus, een stichting die ex-gedetineerden een nieuw ‘dak’ en leven geeft. De tweedehandszonnepanelen worden aangeboden door Forteiland Pampus, de eerste eigenaar van de zonnepanelen.
Vraag en aanbod
Stichting ZonNext brengt vraag en aanbod voor tweedehands zonne-energiesystemen samen. Zonnepanelen op het platform kunnen zowel tegen een gereduceerde prijs als kosteloos worden aangeboden. Zo wordt gewerkt aan het maximaliseren van de klimaatwinst van zonnepanelen, het verminderen van de productie van e-waste, een daling van de prijs van zonnepanelen en het eerlijker en socialer maken van zonnepanelen. Tot slot hoopt de stichting de Nederlandse zonne-energiesector minder afhankelijk te maken van import.
Roebyem Anders, oprichter van Sungevity en samen met Isabeau Mensing initiatiefnemer van ZonNext dat voortkomt uit het Fair Solar Netwerk, dat weer ondersteund wordt door de provincie Zuid-Holland: ‘Er moet gewerkt worden aan een oplossing voor de groeiende afvalstroom die ontstaat als zonnepanelen weer van daken of uit zonneparken worden gehaald. Helaas zijn er nu in Nederland geen recyclingfaciliteiten die ervoor kunnen zorgen dat waardevolle grondstoffen – zoals silicium, koper en zilver – in zonnepanelen hergebruikt kunnen worden. Bovendien belanden veel zonnepanelen die nog goed werken op de afvalhoop. Daarom is hergebruik zo belangrijk.’
Keuring TÜV-gecertificeerd
Elk gebruikt zonnepaneel op het platform ZonNext wordt op professionele wijze ingezameld, TÜV-gecertificeerd gekeurd en wordt door gekwalificeerde installateurs weer geïnstalleerd. ZonNext werkt onder andere samen met HVC, gemeente Amsterdam en Stichting Schooldakrevolutie.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.