logo
wvhj2023
hero-image
5 maart 2021

Consortium wil binnen 1 jaar recyclingfabriek voor zonnepanelen bouwen

Een consortium wil binnen 1 jaar in de provincie Flevoland een fabriek voor de recycling van zonnepanelen laten verrijzen. Vooruitlopend op de komst van de fabriek zijn de eerste batches zonnepanelen al ingenomen.

Dit om in samenwerking met TNO en Weee Nederland grondstoffen van zonnepanelen circulair te maken. Geert Jan Pastoor is initiatiefnemer en slaat in Lelystad de handen ineen met collectieve inzamelaar en innovator Weee Nederland, onderzoeksinstituut TNO en het sociaal werkbedrijf Concern voor Werk. Producenten zijn daarbij een belangrijke schakel en samenwerking is volgens Pastoor de sleutel tot succes: ‘Want Nederland is te klein voor meerdere duurzame recyclingfabrieken.’

Hoogwaardige grondstof
Geert Jan Pastoor kent een lange historie in de recyclingsector. Hij vervulde onder meer directiefuncties bij de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM), Essent Milieu en afvalverwerkingsbedrijf HVC. Vandaag de dag is hij met zijn eigen bedrijf onder meer actief in de recycling van turbinebladen van windmolens, maar de laatste jaren ook als adviseur van een groot aantal hernieuwbare-energieprojecten. In die hoedanigheid kwam hij in aanraking met zonne-energie. ‘Al snel vroeg ik mij af wat er aan het einde van de levensduur met zonnepanelen gebeurt’, opent Pastoor het gesprek. ‘Tot mijn grote verbazing blijken in Europa niet of nauwelijks bedrijven te bestaan die met succes zonnepanelen tot hoogwaardige grondstof omzetten of zonnepanelen hergebruiken. Zij die recyclen, slagen slechts maar in beperkte mate in het terugwinnen van grondstoffen. Zo wordt het vergruisde glas deels hergebruikt of als bouwstof toegepast, maar een aantal schaarse grondstoffen worden juist niet teruggewonnen. De wetenschap dat alleen het afgelopen decennium al tientallen miljoenen zonnepanelen zijn geïnstalleerd op Nederlandse daken en zonneparken, inspireerde mij op zoek te gaan naar een oplossing.’

Nieuwe technieken
Tijdens die zoektocht in Europa kwam Pastoor onder meer in contact met Weee Nederland en TNO. Weee Nederland is een van de 3 producentencollectieven (red. zie kader) die in Nederland zonnepanelen inzamelen en verwerken. De organisatie werkt daarbij onder het motto van inclusiviteit samen met diverse sociale werkbedrijven.

TNO onderzoekt op 2 fronten de recycling van zonnepanelen. Enerzijds werkt het kennisinstituut met de Nederlandse fabrikant Exasun aan nieuwe circulaire zonnepanelen waarvan alle grondstoffen straks voor 100 procent te recyclen zijn. Anderzijds wordt technologie ontwikkeld om de huidige generatie zonnepanelen – waarbij de materialen met elkaar versmolten zijn – zo goed mogelijk te recyclen. Het doel is om hoogwaardig silicium te oogsten in een zuiverheid die kan worden hergebruikt voor zonnecellen en andere producten op basis van silicium. Een nieuwe technologie maakt het bovendien mogelijk om het gerecyclede glasmateriaal te verwerken tot nieuw zonnepaneelmateriaal. Weee Nederland heeft een diversiteit aan zonnepanelen voor onderzoek geleverd, zodat straks ook zilver teruggewonnen kan worden.

Lees hier het volledige artikel ‘Consortium wil binnen 1 jaar recyclingfabriek voor zonnepanelen bouwen’ in de maart 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten