logo
wvhj2023
© Vattenfall
© Vattenfall
9 september 2021

Vattenfall zet chloorfabriek Nobian in om stroomnet te stabiliseren voor wind- en zonne-energie

Als eerste grootschalige industriële afnemer is de chloorfabriek van Nobian in Rotterdam toegevoegd aan Vattenfall’s flexibele capaciteit om het stroomnet te balanceren vanwege de opmars van wind- en zonne-energie.

Door de samenwerking met Vattenfall kan Nobian inspelen op de toenemende fluctuaties in het stroomaanbod.

40 megawatt
Door de samenwerking wordt 40 megawatt aan flexibele capaciteit aan het elektriciteitsnet toegevoegd. Dit staat gelijk aan een vijfde van de chloorproductie van Nobian in Rotterdam.

Nobian zal de chloorproductie aanpassen als er plotseling meer of minder stroom beschikbaar is. Als er minder stroom beschikbaar is, wordt de chloorproductie automatisch afgeschaald. Het tempo wordt weer opgevoerd als het aanbod dat toelaat. Deze aanpassing gebeurt volautomatisch door real-time ondersteuning van Vattenfall.

Pieken en dalen
Door het groeiende aandeel zonne- en windenergie kent het stroomaanbod steeds meer en grotere pieken en dalen. Om dit te balanceren, gebruikt de netbeheerder van het hoogspanningsnet, TenneT, regelvermogen. Dit regelvermogen wordt ingekocht bij verschillende leveranciers, waaronder Vattenfall. Het regelvermogen bestaat uit een verzameling van productielocaties, met name gascentrales, die snel meer, of juist minder stroom kunnen leveren. De chloorproductie van Nobian wordt hier nu aan toegevoegd.

Minder fossiele energie
Het huidige aanbod van regelvermogen komt vooral vanuit fossiele elektriciteitscentrales. Door de inzet van de flexibiliteit uit de chloorfabriek is minder fossiele energie nodig om het net te stabiliseren.

Erik Suichies, wholesale-directeur Vattenfall: ‘Stuurbare productie, zoals in gascentrales, gaat haar basisrol steeds verder verliezen. De huidige energiecentrales zijn straks niet altijd meer nodig en zullen niet altijd meer draaien. Tegelijkertijd moet het elektriciteitsnet wel 24 uur per dag in balans blijven. We hebben nieuwe flexibiliteit nodig die daarop kan inspringen. Door een grote afnameklant toe te voegen aan onze flexibele assetpool maken we een transitie: we sturen niet langer alleen op productie, maar kunnen vanaf nu ook de vraag nauwkeurig aanpassen.’

Potentie 3,4 gigawatt
Maarten Abbenhuis, chief operational officer TenneT: ‘Het belang van vraagsturing neemt toe doordat elektriciteit steeds meer wordt opgewekt met duurzame, maar weersafhankelijke wind en zon, en minder met niet-weersafhankelijke beschikbare energiecentrales. Fluctuatie in de elektriciteitsproductie kan gedeeltelijk worden opgevangen met flexibele afname. Juist industriële grootverbruikers kunnen een substantiële bijdrage leveren aan deze flexibiliteit. Zeker als door elektrificatie het elektriciteitsverbruik voor industriële processen verder toeneemt. Met voldoende flexibiliteit kunnen kostbare maatregelen als import of – toch – regelbare centrales worden beperkt. In Nederland is het potentieel van industriële vraagsturing rond de 3,4 gigawatt. De huidige inzet ligt tussen de 0,7 en 1,9 gigawatt. De mogelijke capaciteit van flexibel elektriciteitsgebruik door de industrie is veelbelovend.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten