logo
wvhj2023
© Solarge
© Solarge
7 september 2021

VORM investeert in nieuwe Nederlandse fabriek Solarge voor zonnepanelen, productiecapaciteit 300 megawattpiek

Projectontwikkelaar en bouwbedrijf VORM investeert in een nieuwe Nederlandse fabriek voor de productie van zonnepanelen. De fabriek van Solarge moet een productiecapaciteit van 300 megawatttpiek krijgen.

Solarge startte begin 2018 met de ontwikkeling van lichtgewicht en circulaire zonnepanelen. De start van de bouw van de fabriek is voorzien in het voorjaar van 2022. Daartoe moet naast het kapitaal van VORM nog wel extra geld opgehaald worden.

China
‘Om de energietransitie te versnellen, moet er een oplossing komen voor de vele vierkante kilometers dakoppervlak die met conventionele zonnepanelen niet te gebruiken zijn’, vertelt Van der Vorm. Norbert Schotte, manager Innovatie en Duurzaamheid, vult aan: ‘Maar om onze klimaatdoelen te halen, moet ook de milieu-impact van zonnepanelen gereduceerd worden en willen we als Nederland niet afhankelijk worden van China.’

Solarge combineert wat Van der Vorm en Schotte betreft de energie- en materialentransitie met hun circulaire, lichtgewicht en low-carbon zonnepanelen.

40 procent niet geschikt
‘Naar schatting is 40 procent van de daken niet in staat om het extra gewicht aan zonnepanelen te dragen’, vertelt Jan Vesseur van Solarge. ‘Onze zonnepanelen doen wat betreft energieopbrengst niet onder voor conventionele glasmodules, maar zijn vanwege het geringe gewicht geschikt voor bijna alle daken.’

Bovendien is de productie van Solarge minder belastend voor het milieu: nu al komt volgens het bedrijf bij de productie van zijn zonnepanelen 25 procent minder CO2 vrij en deze CO2-besparing wordt 75 procent. Waar conventionele zonnepanelen aluminium en glas bevatten, zijn Solarge-zonnepanelen ontworpen uit vezelversterkte thermoplastische polymeren van Sabic. Dit maakt het recyclen van de zonnepanelen eenvoudig, evenals het scheiden van de verschillende materialen. Alle materialen van de Solarge-panelen zijn 100 procent te recyclen. Bovendien kunnen ze worden geproduceerd met volledig gerecycled materiaal. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten