logo
wvhj2023
© Noël van Dooren
© Noël van Dooren
31 augustus 2021

Zuid-Holland presenteert fotoanalyse om impact zonneparken zichtbaar te maken

Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Noël van Dooren heeft een fotoanalyse gemaakt om de impact van wind- en zonneparken in Zuid-Holland te duiden. Het boekwerk moet leiden tot goed geïnformeerde burgers.

Die kunnen door kennis te nemen van de fotoanalyse namelijk beter geïnformeerd deelnemen aan de discussie over (nieuwe) energieparken.

Felle discussies
Locaties voor windturbines en zonnepanelen leiden tot felle discussies, want belangen botsen. Veel mensen onderschrijven het hogere doel, maar verzetten zich tegen de concrete uitwerking. Dat is volgens de provincie Zuid-Holland navolgbaar, de impact is immers groot. Beelden spelen in het debat een grote rol. Ze worden soms ingezet om te laten zien dat het effect van plannen meevalt, dan weer om duidelijk te maken dat de uitwerking dramatisch is.

Van Dooren wil met het boekwerk bereiken dat vanuit publieke instanties informatie wordt verschaft die plannen op een nuchtere manier beoordeelbaar maakt. Geen oordelen dus in het boek, alleen inventarisaties die inzicht moeten bieden. ‘De Regionale Energie Strategie (RES) 2.0 is een opgave waar het landschap wezenlijk door verandert. Wat ons gezamenlijke doel moet zijn, is dat het landschap rijker van kwaliteit kan worden, dankzij of ondanks deze opstellingen. Het huidige boekje, en het vervolg later dit jaar, helpt om daarover het gesprek te voeren.’

Impact groter
‘De ruimtelijke impact ver weg van windturbines is groter in vergelijking met de ruimtelijke impact van zonneparken’, schrijft Van Dooren in de fotoanalyse Energieparken in Beeld. ‘Dit heeft te maken met de grootte, de verticaliteit en de zichtbaarheid op afstand. Dichtbij is de ruimtelijke impact van een zonnepark groot. Het is een plek waar de continuïteit van het landschap stopt door afrasteringen, volledige bodembedekking en het ontbreken van bodemleven. Zonneparken met zonnepanelen van maximaal 1,5 meter hoog zijn makkelijker landschappelijk in te passen. Een deel van de visuele hinder wordt veroorzaakt door de grofheid van de afrasteringen en de bijbehorende technische gebouwen.’

De fotoanalyse is hier te downloaden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten