Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kiwa opent grootste laboratorium van Europa voor testen waterstof en warmtepompen
© Fokke Baarsma | Dreamstime.com

Kiwa opent grootste laboratorium van Europa voor testen waterstof en warmtepompen

Kiwa heeft in Apeldoorn het naar eigen grootste laboratorium van Europa voor het testen van warmtepompen in gebruik genomen. Ook zijn er nieuwe testfaciliteiten geopend voor waterstof en het Internet of Things.

Het warmtepomplaboratorium wordt volledig geautomatiseerd ingezet voor het testen van verschillende soorten warmtepompen. Kiwa investeert sinds vorig jaar tientallen miljoenen euro’s in deze en andere testfaciliteiten. De oplevering van het gerenoveerde gebouw en alle nieuwe voorzieningen staat gepland voor de zomer van 2021.

Elektrische veiligheid
‘We breiden onze locatie in Apeldoorn op verschillende onderdelen uit’, duidt Jan Pieter Bijkerk, vicepresident van Kiwa. ‘Niet alleen om een moderne en aantrekkelijke werkomgeving te creëren voor onze medewerkers, maar ook om nieuwe technologieën te kunnen toepassen. Zo testen we naast de kwalitatieve prestatie van warmtepompen óók de elektrische veiligheid in het laboratorium. En spelen we in op de ontwikkeling dat steeds meer fabrikanten van Internet of Things (IoT)-apparatuur - zoals ‘slimme’ deurbellen, thermostaten, verlichting of koelkasten - de cybersecurity van hun producten willen laten testen door een onafhankelijke partij.’

‘Het warmtepomplaboratorium is gebaseerd op de allerlaatste technologie, zodat wij ook warmtepompen met brandbare koelmiddelen, zoals propaan, kunnen testen’, vervolgt Bijkerk. ‘In 2021 willen wij deze faciliteiten verder uitbreiden, zodat ook elektrische veiligheidstesten voor warmtepompen kunnen worden uitgevoerd. Daarmee kan op één locatie niet alleen de prestatie, maar ook de veiligheid worden getest en gecertificeerd op basis van internationale standaarden.’

Veilig waterstof toepassen
Kiwa wil met zijn investeringen in waterstoflaboratoria bijdragen aan het veilig toepassen van waterstof in het kader van de noodzakelijke energietransitie. Op het gebied van waterstoftechnologie wordt een nieuwe teststraat voor waterstofleidingen en -componenten gebouwd en komen er trainingsruimten en laboratoria voor het testen en keuren van producten bij die geschikt zijn voor waterstof.

Kiwa biedt organisaties verder de mogelijkheid om de toegevoegde waarde van waterstoftoepassingen te ontdekken, onder meer met behulp van de zogenoemde waterstoftafel. Hiermee kunnen zij samen met Kiwa-experts experimenten uitvoeren om te ervaren wat de verschillen en overeenkomsten tussen aardgas en waterstof zijn. Ook gaat Kiwa in samenwerking met de energiesector monteurs opleiden voor het ombouwen van aardgasgestookte toestellen naar waterstof.

1.000 zonnepanelen
Tijdens de verbouwing worden verschillende energiebesparende voorzieningen aangebracht die het pand duurzamer maken. Zo wordt het bestaande kantoorgebouw gerevitaliseerd. De isolatie wordt verbeterd en het dak bekleed met 1.000 zonnepanelen op het hoofdgebouw, de hallen en de nieuwe garage voor meetwagens die het wegennet van Nederland, eveneens een vitale infrastructuur,  voortdurend inspecteren. Dit levert jaarlijks 300.000 kilowattuur zonnestroom op, waarmee Kiwa kan voorzien in 11 procent van zijn elektriciteitsverbruik in Apeldoorn. Bovendien zal Kiwa door middel van warmtekrachtkoppeling 518 megawattuur stroom per jaar opwekken, waarbij het de vrijkomende warmte van 1.058 megawattuur zal gebruiken om het gebouw te verwarmen.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - 5248 NL
Natuurlijk Energie Nederland B.V. zoekt:

Verkoop Medewerker Binnendienst

Parttime (24 uur) - Maasbracht. 6051 DW, 7
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!