logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
25 juni 2021

Liander: ‘Energieopslag essentieel voor stroomnet van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’

Vanaf 1 september kent de Netcode Elektriciteit voorwaarden voor de aansluiting van een energieopslagsysteem. Liander noemt die regulering zeer relevant voor het behoud van een goed functionerend stroomnet.

‘Tegelijkertijd blijft samenwerking met de markt van groot belang in het bewerkstelligen van een optimale integratie van complexe batterijtechnologie in onze netinfrastructuur’, aldus Huibert Baud van Liander.

Liander is 1 van de 7 Nederlandse netbeheerders en bedient meer dan 3 miljoen klanten in 6 regio’s. Baud is er als directeur Klant & Ontwerp verantwoordelijk voor de voorkant van het proces. Uit het oogpunt van assetmanagement ligt daarbij de focus op instandhouding en uitbreiding van het elektriciteitsnet. En dat is in deze tijd geen sinecure.

Uitdaging van formaat
‘Ons land elektrificeert in snel tempo’, aldus Baud. ‘De bouw van datacenters, transitie van gas naar warmtepompen bij particulieren en de industrie, opkomst van de elektrische auto… Dit soort majeure ontwikkelingen heeft een ingrijpend effect op het gebruik van het net. Dat betekent dat Liander voor een enorme opgave staat. We hebben ons elektriciteitsnet gedurende 100 jaar opgebouwd tot wat het nu is. De komende 10 jaar moeten we er nog eens dezelfde capaciteit naast leggen. Dat is een uitdaging van formaat, onder andere vanwege grondstoffenproblematiek, tekorten op de arbeidsmarkt, ruimtelijke impact van werken in de gebouwde omgeving, kosten en technische complexiteit.’

Voorspelbaarheid en ingrijpen
Wanneer je in Nederland een stekker in het stopcontact steekt, is het volstrekt logisch dat er stroom uitkomt. Met een groeiende vraag naar elektriciteit in combinatie met de transitie naar zon en wind – per definitie volatiele energiebronnen – komt die vanzelfsprekendheid onder druk te staan, zo onderstreept Baud. Het opslaan van energie wordt daarmee een cruciale schakel in de energievoorziening.

‘Met behulp van batterijen kunnen we het net flexibel, slim en stabiel maken. Vanuit ons perspectief zijn de belangrijkste functionaliteiten daarbij netbalancering en peak shaving. Wat betreft dynamiek maken we daarbij geen onderscheid tussen thuisbatterijen en grote systemen. Voor ons zijn 2 zaken van groot belang. Allereerst is dat voorspelbaarheid van wisselwerking tussen het net en batterijen. Daarnaast moeten we de mogelijkheid hebben om in te grijpen en systemen af te schakelen bij onbalans en congestie. We denken dus op systeemniveau, maar kijken ook naar lokale situaties.’

4 categorieën
Op dit moment kent Nederland geen specifieke voorwaarden voor de aansluiting van een energieopslagsysteem. Dat verandert op 1 september, wanneer de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die op verzoek van Netbeheer Nederland toevoegt aan de Netcode Elektriciteit. Daarbij wordt – onder andere op aangeven van Energy Storage NL – aangesloten op de Europese definitie van opslag en de eisen die voortvloeien uit de Europese aansluitcodes, waaronder het Requirement for Generators (RfG).

Zoals ook het geval is voor zonnestroominstallaties worden daarmee 4 categorieën gedefinieerd: opslagsystemen van 0,8 kilowatt tot 1 megawatt, 1 tot 50 megawatt, 50 tot 60 megawatt en 60 megawatt en groter. Hoe zwaarder het systeem, hoe zwaarder de eisen – oplopend van conformiteitscertificering tot en met verplichte uitgebreide testen en simulaties. Daarnaast stelt de netcode eisen aan de informatie die eigenaren door moeten geven aan de netbeheerder.

Lees hier het volledige artikel in de juni 2021-editie van Smart Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten