logo
wvhj2023
© Greenchoice
© Greenchoice
23 juni 2021

Greenchoice: 30 procent meer klanten wekken stroom op met zonnepanelen

Het aantal klanten van Greenchoice dat zonne-energie opwekt met zonnepanelen is in 1 jaar tijd met 30 procent gegroeid. Per eind 2020 hadden 231.000 klanten van het energiebedrijf zonnepanelen.

Eind 2019 waren dit nog 178.000 klanten. Daarmee hebben 53.000 Greenchoice-klanten afgelopen kalenderjaar een pv-installatie in gebruik genomen.

Zonnepanelen zorgen voor uitdaging
Greenchoice stelt het mooi te vinden om te zien dat steeds meer klanten zelf stroom opwekken, maar stelt dat dit ook een uitdaging met zich meebrengt. ‘Vanuit onze groene missie is het ook een van onze bedrijfsdoelstellingen om het aandeel “zelfopwekkers” te vergroten. De betrokkenheid van consumenten bij de eigen opwek, helpt volgens ons om de energietransitie te versnellen. Het levert aan de andere kant echter ook een uitdaging op. Als energieleverancier verdienen we immers aan de verkoop en het leveren van groene stroom en dat verdienmodel staat onder druk als steeds meer mensen hun eigen energie opwekken. Het is geen nieuw spanningsveld, maar wordt door de sterke toename van het aantal zelfopwekkers steeds duidelijker.’

100 procent groene stroom
Niet alleen het aantal klanten met zonnepanelen van Greenchoice is gegroeid, maar ook het totaalaantal particuliere klanten nam toe van 519.000 naar 581.000 stuks. Bovendien bleef het aantal zakelijke klanten stabiel op 47.000 stuks. Toch daalde de omzet van het bedrijf met 3 procent tot 520 miljoen euro.

Greenchoice streeft ondertussen nog altijd naar het doel om al zijn klanten 100 procent in Nederland opgewekte groene stroom te leveren. Sinds 2016 krijgen particulieren al 100 procent groene stroom uit Nederland. ‘In totaal kwam in 2020, 100 procent van alle door ons geleverde elektriciteit van Nederlandse bodem’, schrijft Greenchoice in zijn jaarverslag. ‘Dat percentage – ons stroometiket – laten we elk jaar door een externe partij verifiëren. Ons doel voor 2021 is om 100 procent groene stroom van Nederlandse bodem te leveren voor alle consumenten én zakelijke klanten.’

1,2 gigawatt duurzaam
Greenchoice’s productievolume van groene stroom nam in 2020 sterk toe. Sinds 1 januari 2021 heeft het bedrijf ruim 1,2 gigawatt aan duurzaam opgesteld vermogen operationeel. De groei komt vooral door grootschalige windprojecten op land, waarvan het energiebedrijf de stroom inkoopt. Maar ook door de honderden zonne-energieprojecten die Greenchoice via dochteronderneming KiesZon ontwikkelt.

Eind 2022 wil Greenchoice 1,7 gigawatt operationeel hebben. Dat is vergelijkbaar met het vermogen van 7 miljoen zonnepanelen of met die van de 2 kolencentrales op de Maasvlakte.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten