logo
wvhj2023
© Gunneman
© Gunneman
22 juni 2021

Gunneman: ‘In het lichtplan 2.0 komen kwaliteit van licht, installatie en logistiek bij elkaar’

70 jaar geleden startte Gunneman als importeur en leverancier voor de elektrotechniek. Met de toenemende concurrentie van internationale partijen schoof het bedrijf steeds meer op naar oplossingen voor de industrie.

In 2001 koos het voor focus op verlichting, en wel op toepassingen in extreme omstandigheden. Inmiddels is de scope verbreed naar verlichting voor veeleisende omstandigheden. ‘Met de opkomst van led is ook in die markt sprake van nieuwe toetreders’, aldus industrieel lichtadviseur Bert Houdel. ‘Dat leidt niet altijd tot de gewenste kwaliteit.’

‘Gunneman opereert in een niche van de lichtsector’, opent Houdel het gesprek. ‘De eindgebruikers zijn onder andere bedrijven in de offshore, grondstofverwerking, scheepvaart, zware industrie en voedingsmiddelenproductie. In onze wereld hebben we met name een sterke positie opgebouwd in Nederland en België. We bedienen onze klanten, de installateurs, met lichtoplossingen. Natuurlijk leveren we allerhande componenten voor lichtinstallaties, maar in ons streven naar kwaliteit gaat onze voorkeur uit naar een totaalpakket. Zo maken we lichtontwerpen, maar ook plannen voor een efficiënte installatie en logistiek. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de flow van levering, het coderen van producten en die zoveel mogelijk plug-and-play maken.’ Alles om de installatie zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen laten verlopen.

Helikopter
De eindgebruikers van Gunneman stellen bijzondere eisen aan verlichting. Neem de offshore. Die vraagt om zeer robuuste producten; wind, water en zout maken de omstandigheden immers zeer uitdagend. Bovendien is de sector vergaand gereguleerd. Gaat er een lamp kapot op een boorplatform, dan wordt die niet vervangen zonder de vereiste certificatie van het product en de installateur. Daarvoor moet al snel een tripje met een helikopter gemaakt worden, waardoor het vervangen van een armatuur van 500 euro al snel meer dan 10.000 euro kost. Daarmee is levensduur ook een belangrijk item.  

Corrosie en dichting
Houdel: ‘Kwaliteit van het materiaal gaat in die sector dus boven alles. Dat geldt ook voor verschillende andere industrieën. Zo worden in de food installaties met regelmaat chemisch gereinigd. Daarom wordt er alleen gewerkt met armaturen van RVS316L staal, wat zelfs dan niet corrodeert, en dichtingen die ertegen bestand zijn. Daarnaast is ook lichtkwaliteit van belang, onder meer om visueel producten te beoordelen. In sommige industriële processen, onder andere in de procesindustrie, kan de temperatuur heel hoog oplopen. Het kan dan bijvoorbeeld zinnig zijn om te werken met drivers die automatisch terugschakelen wanneer grenswaarden worden overschreden. Ook veiligheid is niet zelden een zwaarwegende zaak, bijvoorbeeld in de petrochemie. Zo mag in omgevingen waar explosiegevaar is alleen met producten worden gewerkt die gecertificeerd zijn voor Atmosphères Explosibles zones, oftewel ATEX.’

Lees hier het volledige artikel in de juni 2021-editie van LED Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten