logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
18 juni 2021

Motie SP om van zonnepanelen op daken de norm te maken

Renske Leijten heeft namens de Socialistische Partij (SP) in de Tweede Kamer een motie ingediend waarmee zij de regering vraagt om van de uitrol van zonnepanelen op daken de norm te maken.

Sandra Beckerman diende de voorbije jaren namens de SP meermaals een motie in om de uitrol van zonnepanelen op daken te stimuleren. Zo werd vorig jaar nog een motie verworpen om onbenutte gelden van de subsidieregeling SDE+ te benutten voor de uitrol van zonnepanelen op daken.

92 procent
Renske Leijten, sinds de verkiezingen de opvolgster van Beckerman als woordvoerder Klimaat & Energie, heeft deze week tijdens een debat over de Regionale Energiestrategieën (RES’en) de volgende motie ingediend: ‘overwegende dat land in de eerste plaats moet worden gebruikt voor natuur, landbouw, bouwen en recreatie; constaterende dat 92 procent van de elektriciteit die huishoudens gebruiken kan worden opgewekt door zonnepanelen op alle geschikte daken te plaatsen; verzoekt de regering, te regelen dat zon op dak de norm wordt, en gaat over tot de orde van de dag’.

Motie ontraden
De Tweede Kamer stemt komende week over de motie. Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat heeft de motie echter ontraden. ‘We hebben al de zonneladder. Zon op dak komt daarop in de volgorde als eerste in aanmerking; laat ik het even met mijn woorden zeggen. Volgens mij vraagt mevrouw Leijten om dat nog wat harder vast te leggen. Die formulering zou ik willen ontraden, maar ik deel dat we allemaal wel blij worden van zon op dak; dat is mijn vrije formulering van hoe het hier staat. Dat is volgens mij ook hoe we het hebben ingericht. Als je kijkt naar de aanvragen van de SDE — dat is onlangs gepubliceerd — zie je ook daar zon op dak op grote schaal langskomen.’

Leijten deelt de visie van de staatssecretaris niet. ‘We zien nog altijd dat er wel degelijk voor wordt gekozen om die weilanden vol te leggen, omdat het goedkoper is. Het gaat mij er meer om dat er juist in al die situaties, hoe gebrekkig de democratische inbedding van die RES’en ook is, wel gezegd kan worden: wacht even, er gaat een streep door, welke economische belangen er ook zijn, want er is nog genoeg plat dak op bedrijventerreinen, scholen of allerlei flatgebouwen, en dat moet eerst.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten