logo
wvhj2023
hero-image
3 juni 2021

Centrica en Albers Alligator lanceren Multi-F Solar: drijvende zonnepanelen voor glastuinbouw

Centrica Business Solutions en Albers Alligator lanceren Multi-F Solar: een nieuw concept voor glastuinders om energie op te wekken via drijvende zonnepanelen die geplaatst worden op waterbassins.

De drijvende zonnepanelen worden geïnstalleerd op een zogenaamde totaalafdekking – een algendoek – die over het waterbassin van tuinders wordt geplaatst.

100 huishoudens
Centrica Business Solutions is als energiedienstverlener al jaren actief in de Nederlandse glastuinbouwsector. Albers Alligator is gespecialiseerd in flexibele constructies en realiseert al 125 jaar waterbassins en afdekkingen. Met de gecombineerde expertises in energieopwekking en bassinafdekking willen de 2 partijen een volgende stap zetten in de verduurzaming van de glastuinbouw. In het Zeeuwse Kapelle is een eerste project gerealiseerd waarmee per jaar energie wordt opgewekt voor gemiddeld 100 huishoudens. Hier werden 1.031 zonnepanelen met een vermogen van 428 kilowattpiek op de totaalafdekking geïnstalleerd.

Water als ballast
Multi-F Solar is op zowel nieuwe als te renoveren waterbassins te bevestigen, ongeacht de afmetingen. Op het verankerde, drijvende dek van Albers Alligator wordt een constructie geplaatst, waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Het dek bestaat uit drijvers, waartussen een zak met waterdoorlatend doek hangt die zich met water vult en als ballast werkt.

Anders dan bij standaardoplossingen met drijvende zonnepanelen, zorgt deze waterzak volgens de 2 bedrijven ervoor dat de zonnepanelen niet worden opgetild of verplaatst bij (extreme) weersomstandigheden. Het geheel is volledig geïntegreerd met het waterbassin en biedt verder alle eigenschappen van een traditioneel algendoek: het tegengaan van algengroei en verdamping en vervuiling van het gietwater.

15 procent meer
Ronald Edel, algemeen directeur bij Albers Alligator, over het product: ‘We hebben samen een bestaande oplossing aangepast en voor energieopwekking geschikt gemaakt, specifiek voor deze sector. Tuinders krijgen een volledig lichtdichte afdekking van de randen waardoor er geen fotosynthese plaatsvindt. Door optimaal ruimtegebruik kunnen we ook nog eens 15 procent meer zonnepanelen plaatsen vergeleken met andere oplossingen. Het systeem is in principe voor elke tuinder met een waterbassin geschikt, wat het tot een laagdrempelige oplossing maakt om te verduurzamen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten