logo
wvhj2023
© Ecovat
© Ecovat
1 juni 2021

Opslag warmte en koude voor 30 procent gebouwde omgeving Zuid-Holland haalbare kaart

Voor iedere wijk in Zuid-Holland heeft Ecovat in opdracht van de provincie de haalbaarheid van een warmte-koudesysteem onderzocht. Het blijkt een haalbare kaart voor 30 procent van de gebouwde omgeving.

Uit het onderzoek naar technische en financiële haalbaarheid blijkt dat een warmte-koude-net met warmteopslag in grote ondergrondse buffers voor veel gemeenten een goede oplossing kan zijn in de afweging van de Transitievisie Warmte.

Collectief systeem
Een ‘buffervoorraad’ warmte of koude is belangrijk voor woonwijken met een collectief systeem voor duurzame verwarming of koeling. Met zo’n voorraad is in alle seizoenen warmte of koelte beschikbaar.

Uit de studie blijkt vooralsnog dat het voor circa 30 procent van de gebouwde omgeving in Zuid-Holland haalbaar of zelfs aantrekkelijk is, met een financieel rendement van meer dan 5 procent voor de exploitant, om deze aan te sluiten op een warmte-koudesysteem met opslag in een ondergrondse buffer. Voor het overige deel van de gebouwde omgeving is er voor circa 65 procent nog een haalbaar rendement tussen 3 en 5 procent te realiseren.

Thermische opslag verdient aandacht
De provincie constateert dat thermische opslag en innovatie rond collectieve netten meer aandacht dient te krijgen in de visies en strategieën die ontwikkeld worden voor de energietransitie. Daarom zal de provincie mede op basis van dit haalbaarheidsonderzoek gemeenten en organisaties ondersteunen met de implementatie van duurzame oplossingen voor opslag.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten