Solar Magazine - Opslag warmte en koude voor 30 procent gebouwde omgeving Zuid-Holland haalbare kaart
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Opslag warmte en koude voor 30 procent gebouwde omgeving Zuid-Holland haalbare kaart
© Ecovat

Opslag warmte en koude voor 30 procent gebouwde omgeving Zuid-Holland haalbare kaart

Voor iedere wijk in Zuid-Holland heeft Ecovat in opdracht van de provincie de haalbaarheid van een warmte-koudesysteem onderzocht. Het blijkt een haalbare kaart voor 30 procent van de gebouwde omgeving.

Uit het onderzoek naar technische en financiële haalbaarheid blijkt dat een warmte-koude-net met warmteopslag in grote ondergrondse buffers voor veel gemeenten een goede oplossing kan zijn in de afweging van de Transitievisie Warmte.

Collectief systeem
Een ‘buffervoorraad’ warmte of koude is belangrijk voor woonwijken met een collectief systeem voor duurzame verwarming of koeling. Met zo’n voorraad is in alle seizoenen warmte of koelte beschikbaar.

Uit de studie blijkt vooralsnog dat het voor circa 30 procent van de gebouwde omgeving in Zuid-Holland haalbaar of zelfs aantrekkelijk is, met een financieel rendement van meer dan 5 procent voor de exploitant, om deze aan te sluiten op een warmte-koudesysteem met opslag in een ondergrondse buffer. Voor het overige deel van de gebouwde omgeving is er voor circa 65 procent nog een haalbaar rendement tussen 3 en 5 procent te realiseren.

Thermische opslag verdient aandacht
De provincie constateert dat thermische opslag en innovatie rond collectieve netten meer aandacht dient te krijgen in de visies en strategieën die ontwikkeld worden voor de energietransitie. Daarom zal de provincie mede op basis van dit haalbaarheidsonderzoek gemeenten en organisaties ondersteunen met de implementatie van duurzame oplossingen voor opslag.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Service Manager

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN 23
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Elektromonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN 23
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!