Solar Magazine - Rechtbank: 4 huiseigenaren krijgen btw voor aankoop nieuwbouwwoning met zonnepanelen niet terug
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rechtbank: 4 huiseigenaren krijgen btw voor aankoop nieuwbouwwoning met zonnepanelen niet terug
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Rechtbank: 4 huiseigenaren krijgen btw voor aankoop nieuwbouwwoning met zonnepanelen niet terug

De rechtbank Noord-Holland heeft in 4 verschillende rechtszaken geoordeeld dat de Belastingdienst terecht geen btw voor de aankoopkosten van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen teruggeeft.

Alle 4 de personen die een rechtszaak hadden aangespannen tegen de Belastingdienst, hebben een nieuwbouwwoning met – al dan niet dakgeïntegreerde – zonnepanelen gekocht.

Rekensom
Zij hebben bij de Belastingdienst niet alleen de btw voor de installatie en de aanschaf van de zonnepanelen teruggevraagd, maar ook een deel van de btw voor het aankopen van de woning.

De Belastingdienst heeft de btw-teruggave voor zonnepanelen goedgekeurd, maar de teruggave van respectievelijk 2.301 euro, 3.884 euro, 8.813 euro en 14.435 euro voor de aankoop van de nieuwbouwwoning afgewezen. De woningeigenaren waren tot deze bedragen gekomen door de oppervlakte van de zonnepanelen te delen door de woonoppervlakte van de woning. Door het percentage dat uit deze rekensom komt te vermenigvuldigen met de op de woning verschuldigde btw kwamen zij tot de genoemde teruggavebedragen. Bijvoorbeeld: 9,82 vierkante meter zonnepanelen / door 135 vierkante meter woonoppervlakte x 53.392 euro btw op de nieuwbouwwoning = 3.884 euro btw.

Privédoeleinden
Dat de woningeigenaar uit hoofde van de exploitatie van de zonnepanelen ondernemer voor de omzetbelasting is, betekent volgens de rechter niet zonder meer dat eiser de woning heeft verworven in de hoedanigheid van ondernemer. Zeker nu een woning naar haar aard bestemd is om te gebruiken voor privédoeleinden. Dat bij de aanschaf (en de bouw) van de woning rekening is gehouden met de (on)mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen, is volgens de rechtbank niet voldoende om te concluderen dat de woning in de hoedanigheid van ondernemer is verworven.

In alle 4 de rechtszaken heeft de rechtbank besloten dat de eiser dan ook geen recht heeft op teruggaaf van een deel van de omzetbelasting die aan hem in rekening is gebracht voor de bouw van zijn woning.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Klimaatfonds Nederland zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!