logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
1 juni 2021

Alliander vraagt aandeelhouders om 600 miljoen euro voor investeringen in stroomnet

Netwerkbedrijf Alliander – waartoe netbeheerder Liander behoort – heeft zijn aandeelhouders om 600 miljoen euro kapitaal gevraagd om het eigen vermogen te versterken en te kunnen blijven investeren in het stroomnet.

De kapitaalversterking is nodig om te kunnen blijven investeren in de energietransitie die leidt tot meer duurzame, lokaal opgewekte energie en een groeiende vraag naar elektrisch vermogen.

1,2 miljard euro per jaar
Dit maakt het noodzakelijk om de capaciteit van de elektriciteitsnetten te verzwaren en uit te breiden zodat ook in de toekomst alle windmolens, zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen kunnen worden aangesloten. In de komende 10 jaar verzet het netwerkbedrijf even werk als in de afgelopen 40 jaar. De komende jaren investeert Alliander tot ongeveer 1,2 miljard euro per jaar in zijn energienetten. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen jaren.

Voldoende eigen vermogen
Alliander heeft op dit moment een gezonde financiële positie. Echter, om de voor de energietransitie benodigde investeringen te kunnen blijven doen en tegelijkertijd financieel gezond te blijven, moet het eigen vermogen van Alliander worden versterkt. Voldoende eigen vermogen is belangrijk om een solide kredietwaardigheid te behouden, zodat blijvend tegen gunstige tarieven kan worden geleend op de kapitaalmarkt.

Samen met de grootste aandeelhouders van Alliander is het afgelopen jaar verkend op welke wijze het eigen vermogen kan worden versterkt.

Obligatielening
Gegeven de enorme investeringen die op Alliander afkomen, is op basis van de gesprekken met de grootste aandeelhouders geconcludeerd dat uitgifte van een reverse converteerbare hybride obligatielening van 600 miljoen euro noodzakelijk en wenselijk is. Een dergelijke lening telt bij de beoordeling van de kredietwaardigheid al voor 50 procent mee als eigen vermogen. Daarnaast heeft Alliander het recht om onder voorwaarden de lening te zijner tijd geheel of gedeeltelijk om te zetten in aandelen.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat wij met deze vorm van versterking van ons eigen vermogen een financieel interessante propositie aan onze aandeelhouders voorleggen’, stelt Walter Bien, chief financial officer van Alliander over de gevraagde kapitaalversterking. Hiermee geven Alliander en zijn aandeelhouders samen verder invulling aan de benodigde investeringen voor de energietransitie.’

Verlagen kosten
Om de toekomstige financiële uitdagingen te kunnen opvangen, heeft Alliander verschillende sporen ingezet. Naast het financieringsverzoek aan de aandeelhouders blijft Alliander werken aan een wendbare, slagvaardige en kostenefficiënte organisatie. Zo is de interne bedrijfsvoering aangepast en is er continue aandacht voor zowel het verlagen van de kosten als het verhogen van de productiviteit. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de ministeries van Financiën en Economische Zaken en Klimaat (EZK) over mogelijke oplossingen voor het bredere financieringsprobleem in de sector.

De komende maanden beraden de individuele aandeelhouders zich op hun eventuele participatie in de reverse converteerbare hybride obligatielening. De formele uitgifte hiervan is voorzien voor december 2021.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten